Близо 2.2 млрд. лв. са разплатени от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) към всички аграрни бенефициенти по всички схеми – директни плащания, местни пазари, Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), рибарство - до 20 декември, обяви зам.-министър Явор Гечев. И уточни, че става въпрос за разплатени 2 193 943 835 лв. по данни на счетоводството.

 

Само по ПРСР към 20 декември са разплатени 936 728 521 лв. „По ПРСР към дата 19 декември са разплатени точно 97% от сумите. На 20 декември имаме още няколко плащания, имаме 100 платежни нареждания на ръка, няма да се наложи да ги използваме, защото има още 4-5 големи плащания, с които ще достигнем 100% усвояемост по Програмата.

 

Включително, ще платим малко повече. Имаме готовност за разплащане на още около 20 млн. лв. Като цяло, ще разплатим 1.5-2 млн. лв. повече, за да сме сигурни, че няма да загуби и една стотинка от европейските средства за тази година“, заяви зам.-министър Гечев. И допълни, че 2013 г. е първата, в която България няма нито един загубен лев по Програмата за развитие на селските райони. „Изпълнихме всички поети ангажименти към браншовите организации във всички сектори.

 

За следващата година имаме големи амбиции за по-генерални промени и се надявам те да се случат успешно“, беше категоричен Явор Гечев.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!