Съгласно докладите на главния ветеринарен лекар на Полша миналата седмица са били регистрирани пет огнища на вируса по домашните животни. Общото поголовие възлиза на 2983 свине. Това съобщава Калининградското отделение на организацията „Зелен фронт“, информира Agrostory.

Африканска чума: Намериха труп на диво прасе край Шабла

Най-големи загуби са понесли свиневъдите в два региона. В Люблинското воеводство има два случая, като са засегнати 1837 животни. Във Варминско-Мазурския край Африканска чума по свинете (АЧС) порази три стопанства, които общо отглеждат 1146 свине.

Общият брой на огнищата по този начин нараства до 180, като 76 от тях са регистрирани през настоящата година.

В стадата с диви свине миналата седмица също се наблюдава рязко разпространяване на вируса. Случаите са 40. Така за момента на територията на Полша са установени 2601 огнища, като 1713 от тях са от началото на годината.

Приведените данни позволяват да се говори за рязък ръст на интензивността на възникването на нови случаи на АЧС през 2018 г. За цялата история на Полша, откакто се провеждат наблюдения, почти половината случаи на чума по домашните свине и над 65% от случаите при дивите свине са регистрирани именно през първото полугодие на 2018 г.