Относно мерките за безопасност по време на жътвената кампания и за състоянието на зърноприбиращата техника коментира Иван Газепов от КТИ към Областна дирекция Земеделие в Пазарджик пред Фокус.
 
Иван Газепов уточни, че жътвата в област Пазарджик е започнала и протича нормално, като скоро се очакват и първите резултати за добивите от декар.
 
Всяка година в жътвената кампания в областта се включват около 150 комбайни, като всички те са преминали през задължителните прегледи за техническа и пожарна безопасност, за да няма инциденти по време на жътвата. При високите температури на полето е необходимо да бъдат предприети всички мерки за осигуряване на пожарната безопасност, а също и техническата изправност на зърноприбиращата техника. 
 
„Извършваме и съвместни проверки с пожарникарите дори след като машините вече са навлезли в полето“, обясни Газепов.
 
Освен изискванията за техническа изправност и пожарна безопасност, обаче има и изискване за правоспособност на комбайнерите.
 
„Освен изискванията за безопасност, трябва работещите със зърноприбираща техника да са правоспособни комбайнери. Тенденцията в региона е все повече млади хора да преминават през необходимите курсове и да придобиват правоспособност за управление на комбайн. Причината е, че до работа с такива машини се допускат само хора, които притежават документ за комбайнер. Все повече от машините, които се включват в прибирането на реколтата са нови, с голям капацитет и производителност. Има и по-малки машини, които са удобни за прибирането на зърното в предпланинските райони“, заключи Иван Газепов.