Близо 1000 чистопородни животни – овце, кози, лами, кучета, коне и магарета ще бъдат  показани на десетото издание на Националния събор на овцевъдите, чийто медиен партньор е Агри.БГ.

От 6 до 8 май на поляните край Петропавловския манастир до Лясковец ще може да се види разнообразието на породите овце и кози отглеждани в страната, както и редки автохтонни и високопродуктивни видове.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

Специализираните изложения ще са в три обособени зони с обща площ от 1300 кв.м. Стопани от цялата страна ще покажат близо 500 селектираните животни от 26 породи овце – Дъбенска, Черноглава Плевенска, Старозагорска, Каракачанска, Медночервена Шуменска, Синтетична популация българска млечна, Ил дьо Франс, Мутон Шароле, Елин Пелинска, Средностаропланинска, Тексел, Суфолк, Североизточнобългарска тънкорунна, Дорпер, Асаф, Лакон, Източно Фризийска, Аваси, Мутон Вендеен, Вакла Маришка, Романовска, Бордър Лестър, Черноноса, Цвартблес, декоратиивни.  

Ще има Национално изложение по козевъдство, като представените животни ще са 80  от 4 породи – Калоферска дългокосместа, Алпийска, Боер, Българска бяла млечна. Най-добрите представители на породите ще бъдат отличени със специални купи, плакети и грамоти, а в последния ден на събора ще се проведе аукцион на овце, кочове и агнета.

На събора ще могат да се видят лами, магарета и най-големите коне тежковози, които ще се състезават в теглене на товари на 7 май. Част от събитието ще е и специализираното изложение на Българско овчарско куче. 
 
Съборът на овцевъдите, по традиция, ще съчетае най-традиционния български поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор. Десетото  издание от 6 до 8 май 2022 г. ще предложи запомнящи се преживявания за професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни.  Програмата на събитието ще е наситена с фермерски състезания, специализирани изложения на селскостопанска техника и оборудване, занаяти, кулинарни атракции, етно възстановки и много фолклор.   

Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.