Близо 1 млн. декара зърнени култури са унищожени в Северна България вследствие на падналата градушка. Това съобщи Георги Милев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България (НАЗ) за Фокус. 
 
 
По думите му най-големи са загубите в източната част от област Плевен, западната част от област Русе и почти цялата област Ловеч. 
 
„Унищоженията варират от 10-15% до 100%, като много производители са заплашени от фалит. Поради големината и силата на градушката няма култура, която да е останала незасегната“, коментира още зърнопроизводителят.
 
Георги Милев обясни, че се водят преговори за разширяване дейността на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“.
 
Още през април НАЗ изпрати писмо до служебния премиер проф. Герджиков с искане за бързи мерки и настояха за закупуване на нужното количество противоградови ракети.  
 
„До момента има подадени 8 заявления за сформиране на комисии за оглед. От МЗХГ информират, че за периода 2-3 юли са проведени 9 въздействия върху 75 облачни градоносни клетки и са изстреляни 736 ракети“, каза от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Валентин Радев във връзка с усложнената метеорологична обстановка в страната от последните дни.
 
Георги Милев допълни, че некоректното отношение от страна на застрахователите е принудило голяма част от зърнопроизводителите да спрат да застраховат земите си.
 
„Обезщетенията не бяха такива, каквито трябваше да бъдат. Предлагаха се всевъзможни схеми, само не и във финансово изражение. А при една такава щета мисля, че финансовите средства са най-важни. Второ, в момента в Европа има заделени такива средства за бедствия в райони в страни от Европейския съюз и може би ще реагираме по най-бързия начин да изпратим писмо до нашето министерство, както и до Комисията по земеделие в Европа и от там евентуално да получим някакво обезщетение. Това са към момента стъпките, които бихме могли да предприемем“, заключи Милев.