България се гордее с местните си породи и прави всичко възможно да ги запази. Две от тях са Българско родопско говедо и Родопски цигай овце, в създаването на които са участвали научните работници и специалисти от Комплексно опитната станция в Смолян, преименувана на Научен център по животновъдство и земеделие.

Слънчогледът не отстъпва от високите си цени

Днес в експерименталната база се отглеждат 150 крави от Българската родопска порода, 400 овце от Каракачанската порода и 40 кошера пчели. Продава се мъжки и женски разплоден материал на фермери от цялата страна. От 1996 г. работи цех за млечни продукти, в които се преработва само мляко от техни ферми.

„Научният център по животновъдство и земеделие – Смолян е създаден през 1928 г. В своята 95-годишна история до днешни дни бележи върхове и спадове, свързани с преодоляване на много трудности и усилия, но всичко това си е заслужавало“, разказва за Агри.БГ директорът Цонка Оджакова.

Научните специалисти си сътрудничат с браншови организации и фермери, като им предлагат консултации и курсове за обучение. 

„Напътстваме земеделските стопани коя порода да изберат, какви проблеми възникват в техните стопанства и как да ги решат. Така науката не е самоцел, а е приложима в практиката. Доверието на всеки един фермер е най-точната оценка за работата на колектива“, категорична е Оджакова.

Работата на нейния екип е свързан с темите за съхранение и използване на генетичните ресурси в говедовъдството и овцевъдството, производство на мляко и месо в планинските райони на България, хуманно отношение при животните, качество и безопасност на храните, както и последствия за здравето на хората. 

В пчеларството се изпитват някои нови биогенни лекарствени препарати и технологични методи за лечение и контрол над вароатозата.