Българска интегрирана система следи за качеството и произхода на храните. Проектът е на българската оперативна група "Знание, опит и предприемачество".

Иновативната система, носеща името FOOD TRACEABILITY, служи за управление на работните процеси чрез блокчейн технология, позволяваща прозрачност на технологичните производствени процеси и предоставяща актуална информация за процеса на отглеждане на продукта.

Проектът води до подобрена видимост на веригата за доставка на стоки като изгражда доверие между всички участници: производител – търговец/ преработвател – потребител, т.е. чрез системата всеки може да получи прозрачна и надеждна информация за произхода и качеството на храната си.


Три са основните направление, върху които се фокусира платформата:

FOOD TRACEABILITY платформата е предназначена най-вече за регистрация и достъп до историята на отделните операции при производството на дадена партида от даден хранителен продукт, използваните активи, вложените консумативи и изходни продукти.

По този начин се позволява на всеки един отделен производител да въведе данни за всяка една дефинирана операция при производството на негов продукт и да регистрира извършването на операциите в процеса на производство на всяка партида от даден продукт.

Така може да се проследи историята на извършването на операциите в процеса на производство на всяка партида от даден продукт, използвайки блокчейн технология, която да осигурява, че данните въведени в платформата остават непроменени във времето.

Ангел Колев - представител на софтуерната компания, разработваща софтуера разказа повече за потребителската система пред Агри.БГ.

“Платформата поддържа два вида регистрирани потребители: администратор и производител. Съответно администраторът има достъп до всичко в платформата. Той създава и редактира акаунти в системата. Производителят от своя страна може да създаде профил на фермата си, да добавя данни за реколта и партиди”, обясни той.

Платформата е изключително лесна и достъпна за управление.

“Купувачите пък използват функционалността на платформата само през мобилните си телефони, сканирайки QR кода на партидата през камерата. След сканиране на QR кода, системата ще изпрати потребителя на определена страница на web приложението. Там той ще може да се запознае с детайлите за продукта”, увери Ангел Колев.

 

Публикацията е част от Оперативна група „Знание, опит и предприемачество“, изпълняваща проект „Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти)“, финансиран по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020