От „Национално сдружение на българските лозари“ обявиха, че се готвят за протест на 25 февруари (петък). Между 8:30 и 10:30 часа те ще блокират важни пътни артерии на страната в района на градовете Пловдив, Монтана, Плевен, Поморие и Харманли

През крив макарон: Намалената ставка на ДДС за плодове и зеленчуци изглежда мираж 

По план на всяка една от посочените локации се очакват над 200 души с 20 трактора и 20 автомобила. Техните конкретни искания за спасяване на лозарския сектор у нас са: 

•    Субсидиране на българските лозари с 300 лв./дка за реално отгледано лозе;
•    Смяна на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция на лозата и виното – Красимир Коев, и провеждане на прозрачен конкурс за нов изпълнителен директор.

От Сдружението посочват, че за разлика от други сектори не получават подпомагане нито за торове, нито за препарати за растителна защита. От Министерството на земеделието им е била обещана финансова помощ през 2022 г. в размер на 30 млн. лв. за винени лозя и 2,5 млн. лв. за десертни лозя.Това обещание не бе спазено“, недоволстват лозарите. 

Лозари: България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13,50 евро/декар годишно. За сравнение в останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно.

Поисканата от НСБЛ финансова помощ за винените и десертните лозя и интервенциите от Стратегическия план бяха обсъдени с експерти на ресорното министерство още на 19 януари. Посочената сума би трябвало да бъде насочена към реално реколтираните площи, тоест към стопанства, които са подали декларации за произведено количество грозде. 

По данни на „Агростатистика“ това би следвало да са 266 250 дка с винени лозя. Така лозарите ще имат възможност да получат по около 112 лв./дка. Но тъй като не всички ще покрият критериите за „добро агротехническо състояние“, е добре да се заложи по-голяма сума за подпомагане на декар и след анализ на подадените заявление, тя да се редуцира.

„Ние не искаме перманентни помощи в лозарството. Напротив. Но поради чувствителността на сектора в условията на пандемия и изключителната инфлация по отношение на енергоизточници, торове и препарати, където при първите две тя е над 300%, сме изправени пред фалит“, аргументират се от Сдружението.