Средният млеконадой на крава в ЕС достигна 7 682 кг. Най-добри са показателите в Дания (10 097 кг на крава) и Естония (10 020 кг на крава), а най-ниски в България (3 628 кг на крава) и Румъния (3 362 кг на крава), показва статистика на Eurostat за 2021 г.

Гласувайте: Какви ренти се изплащат за стопанската 2021/22 година?

За миналата година европейските говедовъди са произвели 161 млн. тона сурово мляко, като 96% е краве мляко. Увеличението е с 0,7 млн. тона на годишна база, което говори за една относителна стабилност в нивото на производство в ЕС.

По-голямата част от суровото мляко е доставено на мандрите. Само 10,4 млн. тона са били използвани във фермите, консумирани от фермера и семейството му, продадени директно на потребителите, използвани като фураж или преработени директно. От 150,7 млн. тона мляко, доставено на мандрите, 146,5 млн. тона са краве мляко, а останалото е овче, козе или биволско мляко.

Една пета от кравето мляко в ЕС (20,9%) е събрано от мандри в Германия и подобна част (21,8 %) е преработено от немски мандри. Точно както Германия, Франция, Нидерландия, Полша и Италия заедно осигуриха около две трети (64,2 %) от суровото краве мляко, на тях се падат и две трети (65,2 %) от събраното краве мляко от мандри.

Наблюдава се рязко поскъпване на млякото, като средната цена през 2021 г. е със 7,4 % по-висока от тази за 2020 г. Някои от основните държави производителки отчетоха още по-високи стойности – Ирландия (+16,4 %), Полша (+13,7 %), Холандия (+10,1 %) и Германия (+10,1 %). Цените на млякото са били по-високи във всяка държава членка на ЕС за периода между 2020-2021 г.

По отношение на млечните продукти 71% от цялото пълномаслено мляко, достъпно за мандрите в ЕС, се използва за производство на сирене и масло. През 2021 г. са преработени 149,5 млн. тона пълномаслено мляко, налично за млечния сектор в ЕС.

Произведени са 2,9 млн. тона млечни продукти на прах от 20,5 млн. тона обезмаслено мляко и 4,4 млн. тона пълномаслено мляко.

Германия е произвела около една пета от млякото за пиене в ЕС (19%), маслото (17%) и сиренето (23%). Другите основни производителки на сирене са Франция (18% от общото количество за ЕС) и Италия (13%).