Животновъди изпращат въпроси до европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски. Те искат да знаят кога плащанията към фермерите ще се изравнят, кога ще започнат да се стимулират малките и средни ферми, санкционира ли някой България, след като сроковете по различните програми и мерки у нас не се спазват, и много други.

Гласувайте: На какви площи и култури залагате за тазгодишната реколта?

Всичко това се случва след среща на наши фермери в Брюксел в навечерието на Великденските празници. На 20 и 21 април български животновъди посетиха Комисията по земеделие в Европейския парламент (ЕС), за да запознаят експертите на европейско ниво със задълбочаващите се проблеми в сектора и ненавременната му подкрепа от страна на държавата.

Едно от исканията на фермерите след срещата с председателя на Комисията по земеделие в ЕП Норберт Линс е нова среща, но този път с еврокомисаря Януш Войчеховски, както и писмен отговор на множество въпроси, свързани с бъдещето на сектор “Животновъдство”.

Сред въпросите, които ще бъдат изпратени до Войчеховски, са: има ли европейски контрол за това, къде отиват парите от европрограмите; кога ще започнат да се стимулират малките и средни ферми, както и защо всяка година се проверяват едни и същи стопанства, а други с години остават непроверени.

Ето и още няколко въпроса, на които фермерите ще очакват отговор:

Защо ДФЗ поставя строги срокове към бенефициентите и следи за тяхното спазване, налага наказания, а няма кой да контролира тях, когато не спазват сроковете си?
Защо за говедовъдите се забранява пасторализмът в националните паркове без никаква научна обосновка за вредата на животните върху пасищата? В момент на пандемия от Covid-19 и икономическа криза, война и липса на пасища, как ще се изпълняват ангажиментите по хуманно отношение и други програми? И най-важно, как това ще се отрази на здравословното състояние на животните?
Кога българските животновъди ще имаме равни субсидии с европейските си колеги и смятате ли да ги изравните в тази продоволствена криза, пред която е изправен светът? Нашата държава няма интерес да има силно животновъдство, защото са техни фирмите за внос на животински продукти и си пазят комисионните. Надяваме се да ни защитите, като въведете единни ставки, за да сме конкурентоспособни.
Кога ще спрат да режат слоя за подпомагане? Всяка година чертаем април-май, след 20 юни се приема нов слой, в който се променя всичко - пасища, мери, ливади. И когато дойде време за субсидиите, всички сме глобени.


Ако и вие имате въпрос към комисар Януш Войчеховски, може да го изпратите по имейл на [email protected] до полунощ на 26 април.