Български пчелари посетиха завод на Съюза на пчеларските организации на Сърбия в Нови Белград.

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

Новината за посещението на българските фермери е публикувана на сайта на организацията. Оттам става ясно, че нашите стопани са разгледали завода и са се запознали с начина на работа на сръбската организация.

Част от групата е била млада двойка, която има изградено съоръжение за пласиране на мед с капацитет един камион на месец. Двамата пчелари са се поинтересували от възможностите за сътрудничество със сръбската организация на пчеларите. 

Български пчелари са попитали и дали могат да станат членоове. Оказва се, че това е напълно възможно.

Годишната такса за членство в сръбската асоциация за 2023 г. е 3500 динара (58.44 лв./година)

Пълният членски внос на SPOS за 2023 г. обаче е 4500 динара (75.14 лв./годишно), като включва и абонамент към тяхното месечно издание “Сръбски пчелар”.

Преди години членският внос е бил по-нисък, но увеличението от 2023 г. се налага заради големи загуби, които организацията е претърпяла.

У нас членският внос варира доста. Например в Нова Загора пчелари плащат по 25 лв./годишно, в Стара Загора членският внос е вече 40 лв./годишно. На места стига и до 60 лв./годишно. Иначе членски внос в местно дружество, което желае да членува в централен съюз като Национален браншови пчеларски съюз (НБПС) е около 100 лв.