Планираните бюджети по екосхемите не успяват да привлекат достатъчно желаещи земеделски производители, а това поставя под риск постигането на целите, свързани с ефективността от прилагането им.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Това се казва в българската позиция, представена на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство от края на април, проведена в Люксембург, която беше одобрена от правителството на последното му заседание в сряда. 

На срещата на земеделските министри са обсъдени и основни акценти от Стратегическите планове на отделните държави членки. По време на дискусиите е станало ясно, че и други страни имат проблеми с екосхемите. Причината за това е, че те се оказват недостатъчно атрактивни за фермерите или трудни за прилагане.

Сериозен проблем за фермерите са и условията за прилагане на стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС) е посочено още в позицията на българското аграрно министерство 

Промените в етикетирането на пчелния мед е другата тема, която е обсъждана на заседанието. Страната ни подкрепя промяна на директивата и настоява за преразглеждане на сегашния текст, според който няма задължение за посочване на всички страни на произход на продукта, когато има комбинация от мед от повече от една държава производител.