Искане, инициирано от Испания, Франция, Италия, България и още 9 страни, за по-голяма финансова помощ за лозаро-винарския сектор получи подкрепата и на Германия. Индустрията е силно засегната от кризата, причинена от пандемията от Covid-19, това заяви тази седмица Луис Планас, министър на земеделието, риболова и храните, информира Efeagro.com.

Още регулация в отношенията производител – търговец

Министърът подчерта сериозния спад в консумацията на качествени вина, чийто основен двигател са ресторантите, хотелите и кафенета.

Европейската комисия е помолена да не прави както миналата година, тоест да използва за кризисните мерки "средствата от лозаро-винарската програма, които са за модернизация и конкурентоспособност", обясни Планас.

Вместо това подписалите декларацията се застъпват за "допълнителни суми", които не се основават на кризисния резерв, а на средства като допълнителна помощ за сектора.

"През уикенда научихме, че Германия също ще подкрепи петицията в Съвета", която вече е подкрепена от 13 държави, каза Планас, който смята, че би било "проява на чувствителност" от Европейската комисия да се съгласи с петицията.

Тези дни министрите на земеделието на Европейския съюз (ЕС) ще заседават по този и други въпроси. Испания ще представи съвместна декларация с Австрия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Малта, Словакия, Словения и Румъния. В нея се разясняват трудностите, през които преминава секторът, и спешно се иска мобилизиране на допълнителни средства, необходими за съпътстващото настоящо удължаване на извънредни мерки, се казва в изявление на Министерството на земеделието, рибарството и храните.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Реши ли се нещо за бъдещата ОСП?

Кога лозарите ще бъдат санкционирани по COVID-19 мерките?

Заявления за над 17 млн. лева са подадени по мярката “Кризисно съхранение на вино“