България е на шесто място в ЕС по брой констатирани нарушения за опит за измама с европейски субсидии в земеделието. Това показва годишният доклад на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) за 2020 г.

Важното - слушайте в АgriПодкаст

Откритите случаи на източване на средства у нас са 4 за над 1 млн. евро. В целия ЕС разследващите са разнищили общо 255 измами за над 28 млн. евро

Първенец по тарикатски сметки е северната ни съседка Румъния, където се разследват 148 нарушения за присвояване на 16,5 млн. евро. След нея в класацията се нареждат Италия – с 23 нарушения, и Естония – с 19, като там опитите за присвояване са били по около 2,4 млн. евро.

Разбира се, има и отличници без нито едно провинение. Това са 10 страни, сред които Белгия, Ирландия, Гърция, Хърватска, Кипър, Люксембург, Малта, Австрия, Финландия и Швеция.

Отделно има и статистика със случаи, които са проверявани, но не са доказани като измамни нередности. В България тази цифра е 271 за общо над 20 млн. евро.

Преди време от ОЛАФ съобщиха, че най-често злоупотреби се срещат при еврофондовете за развитие на селските райони, където се засича фиктивна дейност, както и при мнимите къщи за гости.

Фалшифицирането на документи също е често срещано явление. Тук може да става дума за фактури при покупка на втора ръка техника, която се завежда като нова, или за предоставянето на услуги, отдаването под наем и други. 

Като цяло финансовото въздействие на откритите измами върху бюджета на ЕС обаче продължава да намалява, сочи статистиката на Службата с борба с измамите за 2020 г. Това е леко изненадващо, тъй като миналата година Европейският съюз предостави повече пари на фермерите в държавите членки, за да се борят с пандемията.

„Отчетените през 2020 г. 1 056 измамни нередности са имали общо финансово въздействие от 371 млн. евро, което с около 20% по-малко в сравнение с 2019 г. Това е продължаващ постоянен спад през последните пет години“, се посочва още в доклада.