Правителството одобри резултатите от заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство от 19 юли 2021 г., на което България заяви, че стимулирането на малките биологични производители и преработватели следва да бъде приоритет.

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

По време на Съвета словенското председателство представи на министрите своята работна програма за втората половина на 2021 г. в областта на земеделието и рибарството. Сред основни акценти в нея са финализиране на пакета от законодателни предложения за реформата на ОСП, подготовката на Срещата на върха на ООН за продоволствените системи, както и мерки за справяне и предотвратяване на опасни болести по животните и вредители по растенията. Министрите одобриха и Заключенията относно съобщението на Комисията, засягащо плана за действие за развитието на биологичното производство. 

По време на заседанието Европейската комисия (ЕК) представи актуална информация относно свързаните с търговията въпроси на селското стопанство. В своята позиция България постави акцент върху защитата на интересите на българските производителите в процеса на преговорите по споразуменията за свободна търговия.

Делегацията на Хърватия информира Съвета за сериозната ситуация в сектора на животновъдството, с оглед повишените разходи за фуражи, дължащи се преди всичко на световната пазарна ситуация. Страната ни подкрепи искането на Хърватия към ЕК да разгледа възможностите за стабилизиране на сектор „Животновъдство“ и да подкрепи фермерите. Вижте тук каква беше позицията ни по останалите точки на срещата.