Равен старт, равни субсидии, поне със съседните на нас страни членки – за това от години настояват родните земеделски производители. Говори се, че стъпка в тази посока е можело да бъде предприета още през 2016 г.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

„В Брюскел разбрах, че сме имали възможност и право още през 2016 г. да претендираме тези субсидии да бъдат изравнени, но никой управляващ не се е сетил да го поиска. Така са ни оставили да агонизираме с години“, коментира пред журналисти Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди.

Със сигурност има много за наваксване и без равен старт ще бъде трудно. Сметките показват, че на този етап българските производители няма как да достигнат себестойността на производство на своите колеги от другите страни членки, след като в някои случаи тяхната помощ е в пъти по-голяма. Например базовото плащане на хектар (СЕПП) в съседна Гърция е 2,5 пъти повече отколкото в България.

Светлина в тунела обаче има. На среща с българска делегация в началото на юни еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски е уверил, че ще работи много в посока да бъде премахната неравнопоставеността в подпомагането на фермерите в ЕС. За съжалание, това няма как да стане в рамките на сега действащата Многогодишна финансова рамка, която обхваща периода 2021-2027 г.