Два златни и два сребърни медала от най-голямата надпревара за американски вина „San Francisco Chronicle Wine Competition“ спечели сънародникът ни от Тополовград Петър Кирилов, който живее и произвежда вино в Северна Калифорния, съобщиха от ТХУ-Пловдив, чийто възпитаник е бил.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

През 2005 г., когато е на 25 години, Петър печели „зелена карта” и заминава за САЩ. Установява се със семейството си в Северна Калифорния. Започва работа като технолог в иновационна компания за обработка и производство на вина – „Vinovation“, Inc., която се занимава с деалкохолизиране и намаляване на летливата киселинност на вината чрез използване на технологията на обратна осмоза

Още тогава Кирилов мечтае са създаде нещо свое и постоянно търси пътища да осъществи желанието си. Така се ражда винарска изба, носеща спомена от родината в името си „Кукери”.

„Идеята се роди спонтанно и беше провокирана от интереса ми към сорта Каберне Совиньон, идващо от лозов масив в планинския район Mt. Veeder на известната Napa Valley. Исках да създам малки партиди висококачествено вино, с което да покажа своята идентичност, а чрез името на виното „Кукери“ да разкажа и за корените си и мястото, откъдето идвам“, споделя майсторът.

Българското вино, което се създава зад океана, печели постоянно медали и отличия. „Добрите резултати идват, когато човек дава 100% от себе си, учи постоянно и търси начини да се самоусъвършенства в професията”, убеден е Кирилов

В престижното състезание тази година продукцията му се състезава с 5816 вина от 1000 винарни в САЩ. Българинът представя 4 проби. Всички са оценени високо от компетентното жури и отличени.

Двоен златен медал му е присъден за „Kukeri Russian River Valley Sauvignon Blanc“, реколта 2021, в категория Совиньон Блан. Със златен медал е отличено и „Kukeri Mt.Veeder Cabernet Sauvignon“, реколта 2018, в категория за Каберне Совиньон. Единият сребърен медал Кирилов получава за „Kukeri Howell Mountain Cabernet Sauvignon“, произведено през 2019 г., в категория Каберне Совиньон, а вторият - за Kukeri Sonoma Coast Rose Nouveau от Pinot Noir, в категория сухо розе, също от миналата година.