Субсидия за литър мляко до голяма степен може да изчисти сивия сектор в България. Това каза пред Фермер.БГ Благой Каймаканов, който има стопанство с 1300 говеда в пловдивското село Цалапица. „Няма фермер, на който да му дадеш субсидия за литър мляко и той да иска да го даде без фактура. Така и мандрите ще излязат на светло“, коментира животновъдът. 
[news]

Според Каймаканов основно мандрите се захранват от „пунктовото“ мляко, без да се плаща по фактури, без да се плаща ДДС. В момента над 50% от млякото е в сивия сектор, каза той. 
 
За да се прекрати тази практика, вариантът са семейните ферми, в които се отглеждат между 60 и 200 животни, но не и тези с 5 – 10 крави. Сивата икономика реално се захранва до голяма степен именно от тях, а това, заедно с вноса, влияе негативно на изкупните цени. „Не може да влиза 30 евроцента цена на сурово мляко на рампа в преработвателните фабрики. Себестойността на нашите продукти е над 40 евроцента. В момента всички фермери продаваме под себестойност“, коментира фермерът, според когото именно вносът и сивият сектор са „основният бич на нашето производство“.
 
Според Благой Каймаканов „ако имаме силен бранш, ние ще регулираме вноса на мляко, ние ще регулираме субсидиите, ние ще искаме и получаваме много неща. Трябва да имаме максимум две асоциации, за да решат фермерите дали да членуват в едната или в другата.“ Животновъдът коментира още, че „роенето“ на млечни асоциации „също е много вредно“. „Не може всяка политическа партия да си прави отделни асоциации на млекарите, за да могат да защитават техните интереси по време на мандата им. Това не е нормално. По света браншът управлява земеделието. А в нашия бранш всеки дърпа нанякъде към някой си“, коментира Благой Каймаканов.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!