Търговията с храни на дребно е един от победителите в пандемията от Covid-19. В земеделието най-добре се представят млечните продукти, които по данни на Института за хранителна индустрия в Кил (IFE), нарастват значително през 2020 г.

Изкупни цени: 63 ст. за килограм мляко

Затварянето на ресторанти, кафенета и други подобни през 2020 г. принуди потребителите да консумират значително повече храна, купена от локалните магазини, т.е търговия на дребно. Освен това затварянето на границите, а впоследствие и по-малкото пътуване, също стимулира вътрешния пазар.
Втората вълна на пандемията през есента предизвика подобни промени в пазара. Затегнатите мерки от септември гарантираха отново ръст в продажбите на стоки на дребно.

Търговията на дребно с храни е основният победител от Covid-19
Според IFE търговията на дребно с храни е основният победител в кризата Covid 19. Институтът анализира продажбите на млечни продукти през последната година. Данните показват, че продажбите на сурово мляко в търговията на дребно са се увеличили с 5,5% до 2,34 милиона тона от март до октомври 2020 г. в Германия, в сравнение със същия период на предходната година.
Наблюдава се и значителен ръст при киселото мляко, сметаната и сиренето. Продажбите на сирене на дребно са се увеличили с 10,3%. Увеличението е с 5% при киселото мляко и с 11,9% при сметаната. Отделно продажбата на масло също се е повишила с 8,6% до 178 400 тона през отчетния период в Германия.

Какво ни казахте: Справедливата цена на млякото е над 1 лев за литър

Световният пазар предполага дори по-високо развитие
Според IFE, последните данни от световния пазар сочат, че след кратък период на слабост, се преминава към по-високо търсене на мляко на прах, сирене и масло. В Германия и Франция доставките на мляко са под количествата, генерирани през предходната година.
До окончателното излизане на Великобритания от ЕС, големи количества млечни продукти, особено сирене, бяха доставени именно там. Това трябва да подпомогне пазарите на масло и сирене до края на годината и да осигури относително оскъдни запаси в началото на 2021.

У нас, по прогнози на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA), производството на мляко през 2020 г. ще се окаже с около 0,9% над това от 2019 г. По техни данни се очаква изкупните цени да са с около 1% под тези от 2020 г.

Вижте цените на млякото у нас.