Drax Group, компания, специализирана в производството на възобновяема енергия и устойчива биомаса, обедини усилия с Националния фермерския съюз на Великобритания (NFU) в името на съкращаването на въглеродните емиции и постигането на амбициозните климатични цели на страна. Световният лидер в сферата на устойчивата биоенергия планира да развие пътна карта, която да стимулира пазара по пътя на партньорството, пише business-live.co.uk.

Какво планират Белгия, Люксембург, Ирландия и Словения за земеделието си?

Комитетът по изменението на климата преди дни заяви, че ако Обединеното кралство иска да постигне целите си за декарбонизация, всяка година трябва да се засаждат значителни площи от енергийни култури, за да се осигурят нисковъглеродните възобновяеми горива, необходими през следващите десетилетия.

Програмата ще помогне да се даде видимост на възможностите за диверсификация за земеделските производители, когато се адаптират към новите селскостопански политики, и ще се стреми да идентифицира нови източници на приходи, които могат да включват използване на земя, неподходяща за отглеждане на култури.

Ако можем да набавим част от устойчивата биомаса на Drax за нашите блокове BECCS от вътрешно отглеждани енергийни култури, бихме могли допълнително да намалим емисиите си във веригата на доставки, стимулирайки едновременно иновациите в британското земеделие, каза главният иновационен директор на Drax Group, Джейсън Шипстоун.

Като насърчава британските фермери да засаждат енергийни култури тук във Великобритания, селскостопанският сектор може да се присъедини към индустрията за биоенергия и да подкрепи националните усилия за справяне с климатичната криза, намаляване на емисиите и възстановяване на околната среда, допълва той.

Този ход е описан като „демонстриране на ясни намерения“ от биоенергийния и селскостопанския сектор за ускоряване на доставката на отрицателни емисии във Великобритания след призиви за действие това лято от Междуправителствената група на ООН по изменението на климата, Националната комисия по инфраструктурата и Коалицията за Отрицателни емисии.

Според Стюарт Робъртс, заместник-председател на NFU, има огромна възможност за ръста на многогодишни енергийни култури във Великобритания.

Това би подкрепило плановете за декарбонизация на Обединеното кралство, както и "нашата собствена нулева селскостопанска мрежа, като същевременно продължи да осигурява качествена, достъпна и благоприятна за климата храна за нацията, смята той.

Работейки с Drax Group, ние можем да отключим този потенциал и да гарантираме, че нашите земеделски производители са готови да се възползват от възможността за създаване на енергийни култури, която ще даде тласък както на селскостопанския бизнес, така и на климатичните характеристики на Обединеното кралство. Вълнуващо е, че въглеродният диоксид, уловен от културите, отглеждани от фермерите от Обединеното кралство за Drax, ще бъде премахнат за постоянно от атмосферата, допълва Робърс.

Партньорството идва месец след като бе обявено, че кралството ще задели 4 милиона паунда за увеличаване на британското производство на биомаса.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Експерти: Зелената сделка на ЕС може да намали селскостопанската продукция с 12%

Изумруденото дърво - ключът за справяне с въглеродните емисии

Какво планират Дания, Естония, Кипър за земеделието си?