В момента се уволняват много добри специалисти - като зам.-директора Петя Славчева, която пет години се справя перфектно със задачите си и се назначават хора, които нямат опит в това. Връщат се хора на работа, които са свързани с президента Радев, с ГЕРБ и ДПС.

Четете още 

Това каза бившият вече изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие” Николай Каварджиклиев като коментар на отстраняването си от длъжност и на почти цялото ръководство на Фонда в петък. Думите му преповтарят това, което каза и бившият министър на земеделието Иван Иванов, който също твърди, че се назначават хора, бизки до ГЕРБ и ДПС. Каварджиклиев бе назначен за изпълнителен директор на ДФЗ именно от Иванов. 

Каварджиклиев обясни, че не са му посочени мотиви за уволнението. 

“Разбираем е мотивът, че някой иска да смени екипа. Проблемът е, когато се сменят цели екипи на оперативно ниво, какъвто е случаят във фонда”, каза Каварджиклиев и категорично посочи, че в момента  
няма забавени проекти по вина на ДФЗ, както и че няма и проекти, които да не се обработват по вина на ДФЗ. 

"Предполагам, че президентът дава нареждания на това правителство. Той е пряко отговорен кой да бъде назначен", добави още той и уточни, че служебният министър на земеделието Явор Гечев не взима решения по кадровата политика.

Николай Каварджиклиев: Най-големият проблем в годините назад на ДФЗ се казва Министерство на земеделието. 

“Двете институции са скачени съдове, ДФЗ е финансова институция. все едно да обвините в супермаркета счетоводителя, че няма кисело мляко на щанда. 
Министерството прави политиките, Фондът прави контрола и плащанията. 

Когато има грешно направени политики, Фондът се задръства и не може да работи. Там има определен брой хора, има лимит. В случая грешно взимани решения и грешно нарпавени политики в две служебни правителства дадоха своето отражение януари и февруари да се задръсти фонд “Земеделие””, обясни той пред bTV.

Каварджиклиев даде и пример с подмярка 4.1 от ПРСР. 

“В предишни години по мярко 4.1 са обработвани максимум по 600 договора. Миналата година през септември се пуска прием без ранкинг като се знае, че там интересът е най-голям - приемат се 1800 проекта. Забавя се оторизацията на контролните листа, не мога да гадая случайно или не. Може и да не е случайно”, обясни той и се похвали, че  тези 1800 проекти са обработени за три месеца по време на неговото ръководство на фонда. 

“Септември месец трябва да започнат първите плащания по тези проекти. Но след като съм отстранен не мога да гарантирам нищо”, посочи Каварджиклиев и добави: 

”Забавянията по определени мерки са изцяло по вина на същия този екип, който е в министерството на земеделието, само че в предните две служебни правителства. Оттам са взимани грешни решения, объркани са програмите и благодарение на тях се стига до такова затапване”. 

По време на предишните две сужебни правителства министър на земеделието бе проф. Христо Бозуков, а неговият заместник Георги Събев бе с ресор Програма за развитие на селските райони. Сега Събев отново е назначен да управлява този ресор, но като заместник на Явор Гечев. 

Каварджиклиев каза още, че следващият един месец е възможно да има забавяне на плащанията най-малко заради бюрокрацията. По думите му всички анекси трябва да се пренапишат наново, както и да се издадат нови акредитации. Това, според него, трае около седмица и месец. 

Не забравяйте, скъпи читатели, че все пак е възможно твърдението му за тези забавяния да е плод на политическото говорене, което е породено от наближаващите избори.