Бившият изпълнителен директор на ДФЗ Асен Друмев е невинен за сключени три сделки, реши Върховният касационен съд днес. На 12 май 2009 г. Софийският районен съд призна бившият агент на ДС Друмев за виновен и му присъди три години лишаване от свобода, както и лишаване от права – да заема ръководна държавна длъжност и да упражнява административно-управленска дейност, за срок от три години от влизане на присъдата в сила.

На 5 юли 2010 г. Софийският градски съд отмени присъдата на районния съд в осъдителната й част по обвинението за извършени на 21.11.2005 год. и на 14.03.2006 год. престъпления по чл.220, ал.2 вр.ал.1 НК, както и в частта относно приложението на чл.23, ал.1 НК и оправда подсъдимия по тези обвинения, като намали наказанието лишаване от свобода на две години, срока на изпитание на четири години и лишаването от права на три години.

В мотивите на Върховния касационен съд се посочва: „Направените изводи за наличието на осъществено от обективна страна деяние по чл.220, ал.2 вр.ал.1 НК, основани на частична и невярна оценка на доказателствения материал и неубедителната аргументация, водят до извода, че неизгодността на сделката е предполагаема, но не и доказана по убедителен начин. След като обвинението е за извършено умишлено престъпление не може да се пренебрегнат и да не се обсъдят съображенията във въззивното решение, според които подсъдимият е действал с пряк умисъл по смисъла на чл.11, ал.2 НК, защото е съзнавал всички елементи от състава на престъплението – че сделката е икономически неизгодна, че в резултат на нея ще настъпи вреда, която е значителна, че такава действително е установена да е налице, както и да е целял настъпването й, т.е. да е съзнавал и резултата.

 

Установено е, че длъжностните лица-специалистите, които са били компетентни да дадат становище, са изразили одобрението по параметрите, а посочената като неотносима към цената дейност, подлежаща на заплащане от Министерството на земеделието и горите и Фонда поради изработването й по общи критерии от фирма, избрана по Закона за обществените поръчки е била изключена, означава, че анексът е бил обсъждан и анализиран от съответните отдели и специалисти. Това е направено след извършено проучване за наличието на други обекти, подходящи за целта, след запознаване с достъпната информация за други подобни сделки за сградите за административни нужди, задълбочено обсъждане на предвидените ремонтни дейности и след съгласуване на становищата с уведомяването на фирмата за условията, поради които наемната цена следва да бъде по-ниска от предложената. Едва след осъществяването на установената по делото дейност в изложения смисъл и писмените становища относно новите клаузи подсъдимият е подписал анекса и умисъла за неизгодност следва да се изключи”.

ВКС отхвърли предявения от Държавен фонд „Земеделие” граждански иск за имуществени вреди, претърпени от престъплението, в размер на 249 177,51 лева.

На 1 март 2011 г. ВКС оправда Друмев и по обвинението за присвояване на суми от еврофондове.