Бившият изпълнителен директор на "Напоителни системи: ЕАД и председател на Съвета на директорите Галина Панайотова ще съди за клевета служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков. Това стана ясно вчера, по време на пресконференция в Министерство на земеделието и храните (МЗХ).
 
 
Христо Бозуков освободи Галина Панайотова от поста изпълнителен директор, след като откри, че само за осем месеца задълженията на държавното дружество са се увеличили с около 5 млн. лв.
 
"Към 30 юни 2016 г. те са 29 574 000 лева, а към 8 март 2017 г. - 34 439 000 лева. За същия период несъбраните вземания са нараснали с около 4 милиона лева и от 13 511 000 лв. са станали 17 252 000 лв. Разбрах, че Галина Панайотова ще ме съди за клевета. Очаквам да се срещна с нея в съда, като може би няма да се окажа прав в сумите, а те ще бъдат значително по-големи",  обясни Бозуков.
 
 
След проверката на служебния министър стана ясно още, че като главен счетоводител на „Напоителни системи“ в продължение на пет месеца се е разписвало лице, наето на граждански договори като консултант и са му изплатени 18 700 лв. В същото време това лице е държавен служител в МЗХ. Христо Бозуков отказа да коментира кое е това лице.
 
През 2016 г. „Напоителни системи“ – Клон Сливен финансира ремонта на стопански път до частна прасковена градина в местност „Речица“. Платени са над 60 хил. лв. на външната фирма, която е извършила строителните работи. Напоителните канали в местността „Речица“ са обрасли и не се използват. 
 
„Това са само малка част от нарушенията, които установихме. Всеки ден в министерството постъпват сигнали от недоволни земеделски производители“, обобщи земеделският министър.