Много се разтвори ножицата между тези, които са с доста добри доходи, и останалата много голяма част от земеделски производители, които едва свързват двата края. Така коментира последните няколко години от управлението на сектора Мирослав Найденов за Дарик.

Проф. Иван Станков: Не е нужна ревизия, а работа върху приоритетите

Като цяло неговата оценка за направеното у нас във втория програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) не е положителна.

„Някак не успяхме да вземем поуките от първия програмен период, да затворим тази ножица в доходите. Не се направиха допълнително мерки по отношение на най-чувствителните сектори“, коментира бившият земеделски министър в първия кабинет на Бойко Борисов. 

Той е убеден, че скандалът, който се заформи около Светослав Илчовски и Иван Ангелов, ще продължи с поредица от чисто имиджови дела и от двете страни, от което едва ли ще спечели някой с изключение на адвокатите. 

„Това не е адекватната извадка на земеделския сектор. Това са хора, които по техни признания печелят десетки милиони годишно“, припомни Найденов.

Той коментира и друг скандал, при който Десислава Трифонова бе освободена от поста си на изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) и се завърна на щат в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

„Ръководството на ДФЗ не може да направи нищо. При Трифонова има трансфер на място и това не е изключение, а практика по Закона за държавните служители. Колкото и абсурдно да звучи, законът – добър или лош, го позволява“, констатира Найденов.

Той определя мандата на служебния екип в земеделското министерство от 2-3 месеца като твърде кратък, но не и невъзможен за промени.

„Към проф. Бозуков има доста очаквания за спешни мерки от различните сектори, включително от животновъдството, където има дефицит на мерки. Дано той успее да обясни на своите колеги в икономическите сектори, че е нужно да се направи нещо в тази тежка ситуация“, казва бившият земеделски министър.

Разбира се, периодът е изключително важен за фермерите и по отношение на преговорите за новата ОСП. Голяма част от тях имат големи очаквания за промени при разпределяне на субсидиите през следващите 7 години.

„Факт е, че някъде се получават несправедливо субсидии – за пасища например. По отношение на част от мерките по ПРСР се дават конкурентни предимства на определени сектори за сметка на обикновения земеделски производител. Ако външнополитическият екип на проф. Бозуков се съсредоточи върху това, той може да бъде от полза за тези няколко месеца“, убеден е Найденов.