Дяволът е в детайлите" и "идеята е меко казано неубедителна”. С тези думи юристът и бивш служител на Държавен фонд земеделие (ДФЗ) Андрей Вълчев определи идеята на държавата да изкупи зърно за 1 млрд. и 100 млн. лв, което да стигне до 2023 година.

Ковид мярката: Кой колко ще вземе от баницата с късметите?

"Няколко са посоките, в които възникват въпроси, на които не получаваме отговор близо две седмици”, коментира той пред БНР. Първата му критика е относно избирането на фирма, която с данъците на всички ни ще инвестира в интервенция на пазара. Управляващите вече заговориха за ново дружестово, което да извърши изкупуването на зърното – държавната фирма „Врана” с принципал Министерство на земеделието.

Новото търговско дружество е с предмет на дейност „производство на елитни разплодни животни, посадъчен материал и други. Експертността му е поставена под въпрос. Ако идеята е да имаме пощенска кутия, която да разпределя значителни парични потоци, то нека се върнем към лайтмотива на това управление –„анализ”. На база на какво едно търговско дружество, а после друго, е избрано, какъв е капацитетът му и т.н?”, отправи въпроси Вълчев.

По думите му повечето служители от 20-членния персонал на дружеството са оператори на животинска единица (крави и овце). Вълчев повдигна и въпроса за съхранението на зърното:

„Обявени са около 700 хил. тона пшеница. Експерти в областта трудно си представят, че имаме количества над 500 хил. тона, които да са с необходимите специфични хлебопекарни качества. Как ще се подберат местата за съхранение, ще има ли банкови гаранции и какъв процент ще бъде призната фира, защото с времето зърното се изсушава и олеква?” .

Андрей Вълчев: Най-големият въпрос е на каква цена ще се купува. Малко се учудвам как някой ще продава на цени под пазарните, като разходите за производството са си на пазарни цени.

Той подчерта също, че зърното е суровина, която се обновява, защото с времето губи качествата си и даде за пример отчета на Държавния резерв, който в плана си за 2022 г. е заявил обновяване на едва 5 680 тона пшеница. На финал Андерй Вълчев се обърна към управляващите с думите: „Бъдете така добри да дадете необходимата информация още при подготовката на процедурите”.