Четири години в затвора, глоба от 5 000 лв. и забрана за заемане на държана длъжност за 4 години. Това е сметката под черта за бившия директор на областната дирекция „Земеделие“ във Видин Николай Тодоров. Наказанието му беше наложено от Окръжния съд в Монтана. Магистратите счетоха, че Тодоров е виновен за това, че се разпоредил със земи от държавния поземлен фонд, като по този начин е иззел правомощията на министъра на земеделието и храните. Земите са продадени на човек, който не отговарял на изискването за закупуването им. Отделно това станало на цени, които не били съобразени с посочения в закона ред за тяхното определяне.
[news]
Тодоров сключил четири договора за покупко-продажба на земя с подставено лице, представляващи частна държавна собственост, частна общинска собственост и публична общинска собственост. Със същия купувач бил сключен договор за покупка-продажба на земя – частна общинска собственост без решение на общинския съвет и без търг или конкурс.
Експертизата показала, че продадените имоти не съответстват на кадастралната основа, заложена в изготвените планове за парцелите. 
 
Държавата е ощетена със 103 906 лв., представляващи разликата между платената цена по всички сключени договори в размер на 133 523 лв. и пазарната стойност на продадените имоти – частна държавна собственост, на обща стойност 237 429 лв. Община Димово е „ужилена“ с  938 063 лв. Със сумата от 784 791 лв. е ощетена община Ружинци, със 113 716 – община Бойница и община Брегово с 255 031 лв. 
 
Ако присъдата бъде обжалвана, с делото ще се заеме Апелативния съд в столицата.