Ставките не са намалени, а миналия път бяха малко завишени, за да се компенсира малко по-ниската ставка по обвързаната подкрепа за биволите тогава. Така коментира обсъжданите средства по новия de minimis за животновъди Мария Степанчева, председател на Асоциация на биволовъдите в България.

Животновъди, бюджетът за de minimis няма да се увеличава

По думите ѝ миналогодишната държавна помощ за сектора от 80 лв. на животно е била по-голяма и заради спада в изкупните цени на млякото. Сега бюджетът е по-малък, а и много от фермерите са достигнали вече лимита по de minimis, затова се стигна до решението да се изравнят средствата с тези на говедата, поясни представителят на биволовъдите. 

Вече станаха ясни ставките по искания от бранша de minimis. Подпомагането за биволите тази година е в размер на 40 лв. за животно до 50-ото допустимо, а над 50-ото - 20 лв.

Според Степанчева тази помощ е навременна – стопаните имат нужда от нея сега, което е по-важно от размера ѝ. Сушата през изминалото лято доведе до по-ниски добиви на сено и люцерна, което пък повиши цените на фуражите. Това поставя животновъдите в сложна ситуация при отглеждането на животните.  

Сега е един от най-тежките периоди, има по-малко отелвания, които започват обикновено след месец март, изхранването е трудно през зимата. Така че тези по-ранни средства ще са глътка въздух за фермерите и ние сме доволни“, категорична е Степанчева и пояснява методиката, по която ще се смята помощта:

Ще се вземат актуалните данни за животните от системата на ИСАК и ще бъдат подпомагани само животните над 24 месеца, които са в основно стадо.

Браншовият представител сподели също, че на Консултативния съвет между животновъдите и ресорното министерство се е стигнало до консенсус, че предоставянето на помощта сега е изключително важно, но е крайно недостатъчна за тежкото положение, в което се намира секторът в момента. Реализацията на продукцията е затруднена от коронавируса и неработещите ресторанти.

Обсъдихме със земеделския министър допълнително подпомагане по мярката COVID-19, но след юни, когато се очаква нов регламент на Европейската комисия за отпускането на 100 евро за стопанство, сподели Степанчева. 

По думите ѝ с бранша е дискутирана възможността за отпускането на по-голяма компенсация за фермерите тогава. „Дори и да се направи някаква стъпка сега по посока на мярката COVID-19, настоящият регламент действа до лятото. Затова средните и големите фермери, които са достигнали тавана заради ликвидността на кредитите, няма да могат да получат още средства точно сега“, уточни Мария Степанчева.