Държавата проявява абсолютно безхаберие спрямо биволовъдите в България, заяви пред журналисти ст.н.с. Марина Цанкова, председател на Асоциацията на биволовъдите в Шумен.

Заетите в отрасъла настояват да получават целогодишно субсидията от 0.25 лева за литър качествено мляко, която за миналата година е изплатена само за четири месеца. Биволовъдите настояват също така държавата да отпусне средства за възстановяване на генофонда. Изкупната цена на биволското мляко в България е от 35 ст. до 1 лв., което обезмисля труда на стопаните. Част от тях през миналата година са били принудени да продадат животните си, поради липса на средства.

По думите на биволовъди, те са получили уверение от Министерство на земеделието и храните, че до средата на месец февруари кандидатствалите по мярка 214 „Агроекология” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 ще получат по 200 евро на глава животно, но към момента средства не са им преведени.

В момента броят на биволите в България е около 10 000, като майките биволици са около 4500, което е крайно малко - коментира Цанкова. Българската Мурра е застрашена от изчезване, а освен това пред опазването й стои и проблемът с осигуряването на поне 1000 дози семенна течност, които може да бъдат осигурени от Индия.