По всички фронтове се атакуват пестицидите в публичното пространстово напоследък, но границата е една - България - Турция. След скандала с граничната лаборатория, държавата се зае с контрола на вносни плодове и зеленчуци на ГКПП "Капитан Андреево", митничарите започнаха да хващат нелегални ПРЗ, а експерти у нас алармират, че транзитът през страната ни залива Европа с вредни храни. Докъде ще доведе това?

Новите правила за подпомагане няма да се отлагат

"От началото на десетилетието 1/3 от сигналите за опасни храни в Европейския съюз (ЕС) идват от България. 85% от тях са внос от Турция". Това заяви д-р Сергей Иванов, молекулярен биолог от "Активни потребители" в ефира на Нова Нюз.

Той представи статистика, според която за 2 години и половина страната ни е изпратила 660 нотификации към ЕС, 570 от тях за пестициди, също толкова е и броят на засечените по границата опасни храни от южната ни съседка. „Турция е на второ място при страните извън Съюза по брой нотификации”, подчерта експертът.

В същото време излязоха и данни от проучване на групата Pesticide Action Network Europe, които сочат, че замърсяването с пестициди на плодовете и зеленчуците се е увеличило драстично в Европа през последното десетилетие, предаде The Guardian. С 53% е нараснало замърсяването на плодовете, консумирани от европейските граждани. 

Според д-р Иванов у нас не се упражнява достатъчен контрол на храните на границата. „Изумих се, когато представителят на фирмата (бел. р. "Евролаб"), която сега е отстранена от граничния контрол, каза, че имат договор със 700 фирми. Как да разбирам това? На ден през пункта влизат 100 тира. Да разбирам ли, че на тези, които имат договор с фирмата, не им се взимат проби. Изобщо какво доказва, че се проверяват тировете, няма камери?”, коментира той.

Управляващите вече заявиха ясни намерения да си върнат изцяло санитарния контрол на вноса при ГППП „Капитан Андреево”. Антикорупционната комисия в Народното събрание също ще заседава по темата. Иван Христанов успокои пред БНР, че няма открити пестициди след направените изследвания на внесените плодове и зеленчуци в България откакто държавната лаборатория прави пробите. 

Родните производители пък припомниха и другата страна на проблема с турските плодове и зеленчуци, която сериозно касае пазара им. "Продукцията влиза в България на изкуствено занижени цени, за да се избегне плащане на ДДС в реален размер. Разликата между декларираната и реалната стойност се покрива от мръсни капитали", пише читател на Агри.БГ и добавя:

"Стоката, която влиза, в голямата си част не отговаря на европейските норми за остатъчни количества пестициди и освен в България и Турция трудно може да бъде продадена. Качествената българска продукция често се продава в Гърция и Румъния".

Тези дни в Парламента отново беше повдигнат и въпросът за процеса по инкриминиране на нелегалния внос и търговия на препарати за растителна защита. Последният заловен такъв е от 25 май, когато Окръжна прокуратура – Хасково повдигна обвинение на турски шофьор, опитал се нелегално да вкара 500 пакета и 510 бутилки препарати за растителна защита на стойност 78 300 лв. през Капитан Андреево от съседния ГКПП „Капъкуле”.

Дали битката с пестицидите, влизащи у нас под формата на ПРЗ или на плодове и зеленчуци, този път ще доведе до положителен резултат, който да се отрази благоприятно на пазара на родното производство и на здравето на потребителите, очакваме да разберем.