„Предпазни мерки трябва да се вземат, тези фермери, които им идват гости нека да не канят хора които не са работници, тези които са работници трябва да си дезинфекцират ръцете, трябва след работно време да оставят дрехите да се изперат, да се дезинфекцират така, че трябват строги превенции“. Това заяви Бисер Чилингиров, председател на НОА по повод разпространяващата се зараза от нодуларен дерматит.
 
Според Бисер Чилингиров последиците за животновъдството в Северна България може да са много тежки ако не се осъществява постоянен и строг контрол от страна на полицията в селата и междуградските пътища. Трябва да се проверява всяко бусче и всеки камион, както призоваха и шефовете на БАБХ, посочи още Чилингиров.
 
„Защото трябва северна България да я запазим за да няма икономически загуби държавата ни, вярно е 15 милиона дава държавата, но може би парите ще бъдат повече изразходвани, защото е констатирано, че и в Румъния вече има една положителна проба, ако днес трябваше да пръскаме до края между област Кърджали и Пловдив, вече трябва да пръскаме и в Смолян, цяла южна България, от Стара Планина надолу, защото има такава болест и в Македония, сериозна е, посочи още Чилингиров.
 
Нека нашите фермери да пръскат своите животни. Във всяка аптека могат да им кажат лекарства, които нямат срок за млякото. Все пак те трябва да бъдат отговорни въпреки, че това води до намаляване на млякото.
 
„Днес видяхме много сълзи на фермери, тежко е положението при говедовъдите, много тежко знаете беше миналата година със синия език при нас овцевъдите. Искам да кажа тези хора, които вече са им умъртвени животните за крава получават 1076 лв. А за бивол получават около 1672 лв“ допълни още Чилингиров.