Фермер.БГ разговаря с Председателя на Националната овцевъдна асоциация по повод идеите за протести заради кризата в овцевъдството и загубите, които секторът търпи заради заразата Син език

 

- Вярно ли е, че ще излизате на протест до края на месеца?
- Това е малко силно казано, но нещата са опрели до кокала. Става въпрос, че две години сме получавали парите Октомври месец, сега ги искаме на един път заради синия език. Заради това, че животните ни стояха вътре във фермите от 9 до 8 часа сутринта, това значи че сме им дали храната, която беше за зимата. Пълни сме с кредити към банките, включително към аптеки и към ветеринари. Ние говорим за НДЖ1. От Министерството на земеделието ни уверяват, че бюджета е актуализиран, вкарани са тези пари, но трябва да има правителство. Така както искат партиите да управляват, така и ние искаме да съществуваме.

 

- Тоест те ви казват, че за да се изплатят законово, трябва да се състави правителството?
- Да, това очакват, но все пак….

 

- А това обосновано ли е предвид, че тези средства вече са одобрени?
- Одобрени са, но в момента няма пари. Ние само казваме, че ако ги няма тези пари и не ги получим до края на месеца, началото на другия, в нашето положение…., ние не може да бъдем постоянно посяти и без самочувствие. Да си фермер е нещо престижно в България, просто фермера няма самочувствие. Така е при говедовъдите с ниските цени на млякото, с понижаване цените на телешкото, така и в овцевъдството. Казвам защо… Ние свършихме храната, която беше предназначена за зимата, в същото време дължим пари на аптеките, на ветеринарните си лекари, взимали сме фураж на версия. До кога ще бъдем посяти, вече е време да имаме самочувствие. Нашата стока е валута, тя се котира, тя се търси. А в същото време ние сме притискани и унижавани. Ние уважаваме хората, с които разговаряме, ние искаме да съществува….., искаме да увеличим изцяло поголовието на овцете в България. Ние от браншовата организация не искаме хората да се откажат и да продават овцете на безценица и те да отиват в кланици. Ние искаме овцете да се увеличават в кошарата, а не там където се колят.

 

- А за помощите за Син език, подкрепяте ли становището на Бойко Синапов, че тези средства са крайно недостатъчни?
- Информацията, която ние получаваме, всеки ден контактуваме с министерските институции, е например да се отглежда популация от българска млечна тежи 65 кг, това е по породност, вземато от таблицата от Изпълнителната агенция по селекциите. 65 кг тежи една овца майка по 1,37 на кг. Ние на стойност от браншовата организация, понеже при нас има от 7 браншови организации, тези животни, които са под селекционен контрол да бъдат……., с още 50 %.

 

- И какво ви отговарят от министерството, на срещата минлата седмица сте поискали да получите допълнителна компенсация за тези животни ?

- Това е нашето желание, те си мълчат. Защото за 154 лв няма как да се закупи животно под селекционен контрол. Те са много по-скъпи, държавата отделя 7,35 на глава на година, тоест държавата дава пари за селекция. Там работят висококвалифицирани зоо инженери, зоо техници, които са във фермите и повишават продуктивността, тоест тези животни, които са под селекционен контрол са на по-високо ниво от тези които са от други ферми. Не казвам, че там няма такива, но все пак ……

 

- Според вас компенсацията трябва да е с 50% по-висока?
- Да, абсолютно. Другото нещо, което е по регламент 87 от 2006 г. се казва всяка държава си определя цената по форсмажор. Тоест те могат да решат да бъде на бройка 50 лв, могат да решат и 2,37 лв., това е решение на всяка една държава.

 

- Тоест Европа не ни определя лимит за компенсациите?
- Всяка една държава може да си решава според форсмажора, как да компенсира и да плаща тези пари.

 

- В крайна сметка ще има ли протести ако тези средства не бъдат изплатени?
- Надяваме се да не се стига до протести. В момента изчакваме и от там вече се събираме браншовите организации, говорим в сектор животновъдство.

 

- Кога се очаква да се съберете?
- Г-н Грудев каза до края на този месец, в началото на другия ще бъдат изплатени средствата.
Ние си плащаме данъците, ние си плащаме осигуровките, всичко, не говорим за сивия сектор, говорим за нас. Искаме да сме европейски фермери със самочувствие, а не задлъжняли към аптеки, доктори, фуражни заводи….. Сега е най-доброто време за стачки, тъй като овцевъда в момента е без работа, животните му са бременни, той не е в кошарата да се занимава с тях. Но това е крайна форма, ние очакваме да бъде платено разумно о навреме, както предни години.

 

- А това ще спаси ли сектора?
- Не , това няма да спаси сектора, но все пак малко ще го облекчи. Това са пари които сме взели от хора на версия. Трябва ни петорен байпас, не ни трябват инжекции, а в момента това за нас само инжекция. Отрасъла трябва да се поеме отвсякъде, понеже се обръща внимание изцяло на зърнопроизводството, а животновъдството някак си не съществува. Новия програмен период, да, там ще има пари за фермите, ще има за фермите под селекционен контрол , парите ще бъдат повече.

 

- Ще останат ли овце за подпомагане за новия програмен период?
- Затова не говорим за оцялване сега, тази зима да оцелеем, за да не се откажат хората. А откаже ли се един фермер да е фермер, край, вече не отглежда овце. България е страна, която е свързана със земеделието, нека не убиваме в хората това, с което са се захванали, напротив. До сега ние ходихме в София, а институциите трябва да дойдат при нас. Както е в Гърция, ето ти едни пари, работи. А ние отиваме да се молим в София за пари. Крайно време е вече да се обърне внимание, че има животновъдство. Да има здравеопазване, има енергетика, но ние животновъдите даваме 10 % от БВП, а това никак не е малко. Ако и колегите излязат от сивия сектор нещата ще се променят коренно. Нашето месо го търсят навсякъде, но ние не сме конкурентноспособни, защото нямаме адекватна политика към отрасъла животновъдство, тоест към овцевъдството.

 

Държавата субсидира зърнопроизводството, това е положението. Нищо не се е предприело за предотвратяването на болестта по животните, дадоха се едни пари, те отидоха за пръскане на кошари, но във фермера няма нищо освен de minimis, 6,30 които продължават да влизат още по сметките ни, но ситуацията не е променена. А тези акари ни заплашват и зимата, понеже те могат да снесат яйцата си в торта и в същото време ако даде по-топло време, те отново да излязат. Тоест синия език не е отминал. Той просто се е скрил изчаквателно. През пролетта ако нямаме ваксинация още от Февруари месец до Март най-късно, до 10 Април да сме приключили, а не както някои говорят Май месец, просто не виждам дали ще има овцевъдство в България.

 

- До Февруари месец е абсолютно невъзможно да има ваксина?
- Ние алармирахме че още в началото на Септември Тази ваксина трябва да се поръча, ние сме алармирали, но нещата стават трудно и бавно. Ние сме алармирали, а защо казвам Февруари месец, тогава няма акари, няма нищо. Животното трябва да бъде реваксинирано, триполите, а след това има 20 дни адаптационен период за да се пребори организма със заразата, самия организъм да създаде имунитет.


До 10-15 Април болестта трябва да бъде ликвидирана, тоест ни чака много голяма организация. И някои институции казват, че не стигат 8 млн лева за ваксини, тоест не могат да отделят 8 млн. Ако това се случи наистина, аз не виждам дали ще останат догодина овце в България. Ние сега сме на ръба на фалита, а без ваксинирани животни……Не се знае колко животни ще останат до Май месец от всички животновъдни организации и не е ясно колко фермери ще оцелеят. Ние желаем още сега тези пари да бъдат преведени към овцевъдите, защото нещата са много сериозни и държавата знае това. Ние алармираме, ние казваме, ако не си държат на обещанията, събираме се браншовите организации, и това няма да бъде само една браншова организация, а ще бъдат всички от сектор животновъдство.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!