Всичко, което се случва около скандалите с МЗХ и ДФЗ, е държавен ангажимент – държавата е тази, която трябва да се ангажира да укроти страстите в институции, които са именно държавни. Това коментира пред Фермер.БГ Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА) по повод продължаващия повече от седмица конфликт между МЗХ и ДФЗ.

 

„Нашата болка е друга – независимо кой е министър на земеделието или шеф на ДФЗ, сектор Животновъдство е оставен на произвола. Погледнете селата – българските села обезлюдяват прогресивно с всеки изминал ден, къщите се разграбват тотално. Българското село умира, защото парите, които се усвояват, са за обработване на земята, а не за живот на българските села“, заяви Чилингиров. По думите му, един от най-сериозните проблеми е липсата на политика в областта на овцевъдството, което е било и може бъде водещ аграрен отрасъл за България.

 

„Истина е, че страната ни може да просперира само със земеделие и туризъм, но за съжаление от години това остава приоритет само на книга“, допълва Чилингиров. Липсата на политика в аграрния сектор, а не междуличностният конфликт в МЗХ и ДФЗ, е пагубно за сектора. „Всички политици е крайно време да се сетят, че селото е това, което е изхранвало България от векове. Да си припомнят, че силата на аграрния сектор на страната винаги е било животновъдството.

 

Не съм против навлизането на съвременни технологии в селата, но се оказва, че влизаме в някакъв странен парадокс – ще се разработва широколентов скоростен интернет в селата, ама кой ще ползва тази услуга?“, коментира Чилингиров. По думите му, смисъл от модерна технология в селските райони има само в случай, че има държавна политика, която да направи селските райони привлекателни за младите хора. „Какво искаме да направим от България – пустиня ли? Всичко внасяме, а в същото време тук не можем да работим...“, допълва председателят на НОА.

Държавата трябва да налее 3 млрд. лв. не в спасяването на една банка, а в спасяването на българските села, категоричен е Бисер Чилингиров. Той допълва, че рокадите на постове няма да доведат до добро аграрния сектор и единствено влизането на истински специалисти на тези позиции ще помогне на българските земеделски производители, както и за българските села. За пример посочва съседните на България държави като Гърция и Румъния, в които селското стопанство е реален държавен приоритет.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!