Ако се въведат субсидии за произведено краве и овче мляко, то те трябва да бъдат регламентирани прецизно в съответните нормативни уредби за да няма злоупотреби. Това заяви пред Фермер.БГ Бисер Чилингиров, Председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА).

 

Той припомни, че такъв тип подпомагане е имало преди няколко години, когато субсидиите за краве мляко са били 7 ст./литър, а за овче мляко 20 ст./литър. Тази мярка за подпомагане обаче не е изкарала играчите извън сивия сектор, защото по-силното лоби на собствениците на големи кравеферми е открило вратичка за източване на средствата, обяснява Чилингиров.

 

"Краварите се оказаха по-хитри..., хората с пари направиха така субсидиите за произведено мляко да се пуснат през Януари месец, но Януари месец никой не дои и парите Март-Април месец вече ги нямаше, точно когато започват да доят овчарите. Тогава субсидии взеха краварите, но не и овцевъдите. За да не се повтори това трябва да има законово регламентирани отношения и който произвежда мляко да бъде регистриран в данъчното", е мнението на Бисер Чилингиров.

 

"Всички, които произвеждат и получават субсидии трябва да са регистрирани по ДДС. Така или иначе всичко, което стопаните търгуваме, купуваме като суровини е с ДДС, така, че нужни са законови промени, които да изкарат сектора на светло", категоричен е Чилингиров.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!