В България близо 400 000 свине се гледат в индустриални ферми. Там са изградени много сериозни мерки за биосигурност. Те са направили всичко възможно, но вероятността да се пренесе зараза при тях теоретично не може да се изключи.
 
 
От друга страна фермите, които нямат биосигурност – домашните дворове, не са защитени по никакъв начин. И затова те са потенциален разносител на заразата и поради това беше отправен апела стопаните да заколят животните, преди да станат обект на болестта.  Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов по повод африканската чума по свинете. 
 
„Въпреки че стартирахме инвентаризация на животните, примерът с Тутраканци, беше показателен, че много от животните въобще не са регистрирани. Това е казано ясно в закона за ветеринаромедицинската дейност. В някои от стопанствата в Тутраканци дори установихме, че са гледани свине-майки за разплод, което е забранено. Там могат да се гледат само животни да угояване“, посочи министърът, пред Дарик. 
 
Той отправи апел към стопаните с домашно отглеждани свине незабавно да се регистрират, тъй като в закона е посочено ясно, че ако се стигне до евтаназия, те няма да бъдат обезщетени. 
 
„Истината е, че ако заразата достигне до индустриалните ферми, това вече ще доведе до много сериозни икономически щети както на самите предприятия, така и на държавата. По искане на самите индустриални ферми сме предвидили поредна среща с тях – в понеделник, за да коментираме мерките, те какво могат да помогнат“, отбеляза Порожанов.
Той информира, че тези дни в България ще пристигнат представители на Европейската комисия, който на място да се запознаят със ситуацията.