Ограниченията, които налага Наредба 26 на земеделските производители са актуална тема в сектора. Отдавна фермерите призовават да се премахне ограничението фермерска продукция на стопани, регистрирани за директни продажби по Наредба 26, да се продава само в две съседни области. За това апелира наскоро и Албена Симеонова, председател на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ).
 
Тя обърна внимание и на друг проблем. 
Понастоящем биопроизводителите в страната са близо 7%. Според Националния план за развитие на производството за 2007–2013 г. делът на биопроизводството трябва да стигне 8 процента. „Сега сме почти 2020 г. Все още сме далеч от тези 8%, които трябваше да стигнем през 2013 г.“, коментира Симеонова.
 
Сертифицираните биопроизводители апелират към агроминистерството за сътрудничество в диалога с големите търговски компании. 
Във връзка с това стои и проблемът с липсата на фермерски базари за биопродукти в големите областни градове. Пред министерството на земеделието всяка сряда се провежда редовен пазар с фермерски биопродукти, но това е крайно недостатъчно, смятат производителите. 
 
Без помощта на държавата, областните управители и кметовете не се получава. Трябва диалог с тях“, посочи  Симеонова и допълни: 
 
 
„Важно е и какво ще каже здравното министерство за това, поне 5% от продуктите в здравните заведения да бъдат био, както в останалата част от Европа“.
 
 
Скъсяването на веригата за доставки е решаващо за бъдещето на земеделските производители, заяви от своя страна Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).
 
По думите му в рамките на няколко месеца в България се случиха много промени – отпаднаха едни критерии чисто административно, появиха се нови нотификации с цел подпомагане на директните продажби, но има какво още да се желае.