Биопроизводителите ще могат да се сдружават и без да са преработватели. Това поясни Европейската комисия в отговор на питане на евродепутата от БСП Момчил Неков за новия регламент за биологичното производство и етикетирането на биологични продукти, който се обсъжда от европейските институции.
 
Според определението за понятието „група от оператори“, не се изисква като предварително условие за участие всеки оператор освен земеделски стопанин да бъде и преработвател, се казва в отговора от Европейската комисия.
В предложения регламент се посочва, че земеделският стопанин може освен в производството на храни или фуражи, да участва и в тяхната преработка, но това не е задължително условие да се кандидатства за групово сертифициране. 
 
Европейската комисия предлага на биопроизводителите да кандидатстват за колективно сертифициране като такива, за да намали разходите им за инспекции, за сертифициране и за да укрепи местните мрежи на производители и преработватели, което е залегнало като приоритет в новата селскостопанска политика на ЕС, влязла в сила от 1 януари 2015 г.
 
Латвийското председателство на ЕС обяви, че ще предложи на земеделските министри от ЕС да обсъдят проекта за ново регламентиране на биоземеделието през март или май.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!