Секторите в земеделието се наредиха с искания към Земеделското министерство за свикване на Консултативни съвети. Оказа се, че навсякъде има горещи теми и въпроси, търсещи отговор. "Поискахме консултативен съвет по биологично земеделие“, обяви през Агри.БГ Веселина Ралчева от Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ).

Обвързано подпомагане - дяволът е в детайлите

Горещата тема в биото се оказа неяснотата по отношение на оценките на трайните насаждения, които се изискват до 15 юли от бенефициентите по мярка 11 „Биологично производство“ и подмярка 10 „Агроекология и климат“.

„Все още има различно тълкуване по отношение на това, за кои култури ще се искат оценки, какво значи нов парцел – такъв, който никога не е бил в ангажимент, или такъв, на който му е изтекъл ангажиментът и е приет нов. Какво точно трябва да пише в тази оценка? Какво се разбира под „парцели, които са финансирани по програмата“. В тях не се изискват оценки, но се появи и друго тулкувание. Ако имаш дори един квадратен метър разминаване по Картата на възстановената собственост (КВС) от това, което е финансирано, тогава ще се признае ли или ще търсят оценка“, очертава въпросителните браншовият представител.

Веселина Ралчева: Има огромен риск за много хора, които смятат, че за тях не е необходима оценка, да се окажат утре с неодобрени парцели.

Към момента фермерите получават разнопосочни отговори на въпросите си от експерти в областните дирекции, както и на телефоните на ДФЗ и МЗХГ. Повечето оценители също не са наясно какво точно се очаква от тях. Цените за изготвяне на оценки растат с всеки изминал ден, а крайният срок за представянето им наближава. Биопроизводителите са внесли писмо с подобни въпроси още преди 3 месеца, но до момента не са получили отговор.

Всички въпроси, които браншовите представители внасят в министерството относно задължителните оценки на трайните насаждения по мярка 11, може да видите ТУК.