Биопроизводители не получиха плащанията си по мярка 10 “Агроекология и климат", направление "Контрол на почвената ерозия”, заради издадена оценка за трайните насаждения. Оказва се, че входираните оценки не могат да бъдат приети, тъй като оценителят, който ги е издал, не е включен в Камарата на оценителите поради неплатен членски внос, научи Агри.БГ.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Ощетените производители по мярка 10 са много от близо 6 области на страната. Вероятно ще има и такива по мярка 11 “Биологично земеделие”, обяснят земеделците.

Производители са помолили за съдействие Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ). По техни думи оттам са им разяснили неофициално, че след приключване на кампанията и плащанията, ще се изпратят писма на тези бенефициенти за редукцията. След това фермерите могат да обжалват тези писма пред земеделския министър и пред съда. Съществува и вариант за подаване на колективна жалба към ресорния министър на база на устните разговори с ДФЗ още преди да са изпратени самите писма за редукция.

От ДФЗ са обяснили на фермерите, че при бенефициенти, които имат частично неодобрени площи по същата причина, до няколко дни писмата им ще бъдат качени в СЕУ, които също могат да бъдат обжалвани, при желание, обясняват още земеделците.

Още в началото на април Агри.БГ предупреди, че е възможно производители с млади трайни насаждения да не бъдат одобрени за подпомагане по биологичната мярка. 

“Въпросното изискване (за представяне на  оценки на трайните насаждения, съгласно чл. 39, т. 1 д на наредбата по мярка 11 “Биологично земеделие” - бел. а) беше прието миналата година без широко обсъждане със заинтересованите страни и без оценка за въздействието – като финансова и административна тежест”, коментираха преди време от бранша.

Фермерите припомнят как тези оценки затрудниха работата им още миналата година,  тъй като малко от оценителите изобщо се съгласяваха за направят оценки по морално остарялата Наредба за базисните цени на трайните насаждения от 1991г.

“Тези оценки натовариха финансово биопроизводителите и натовариха административния апарат на ДФЗ, тъй като до края на март 2022 г. няма нито един одобрен ангажимент на кандидат, заявил трайни насаждения, придружени с оценка. Тези оценки са напълно излишни!”, обясняват фермерите и добавят:

“Възрастта на насажденията няма никаква връзка с изискванията на биологичното производство. А посочените максимален брой години на плододаване в наредбата за базисните цени на трайните насаждения от 1991г. са във връзка с изработването на амортизационни планове на някогашните кооперации и в много случаи нямат нищо общо с реалните години на плододаване на някои трайни насаждения”. 


И въпреки, че такива оценки не се изискват по никоя друга програма или схема за подпомагане, те са факт по мярка 10 и мярка 11 и вече са причина за спиране на плащания. Фермерите пък са готови да протестират.