С огромна тревога и огорчение следим информациите, които се изнасят на различни форуми и работни срещи, свързани с изпълнение на мярка 11 "Биологично земеделие" на ПРСР 2014-2020 г., касаещи изчерпването на ресурса по мярката с поетите ангажименти още през първите две години на новия програмен период. Това се казва в писмо на Българската асоциация Биопродукти (БАБ) до министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков. 
 
 
„Не бихме искали да припомняме времето на определяне на бюджета по мярката на Програмата, когато нашата асоциация предупреждаваше за възможния недостиг на средства и бързо изчерпване на определения ресурс.
За нас на този етап е важно да изясним точната ситуация по отношение на бюджета на мярката - поети ангажименти през 2015 и 2016 г.  по видове площи/ животни/пчелни семейства, както и да потърсим възможности за продължаване на изпълнението на мярката и нелишаване на част от българските производители от така важните за тях субсидии, каквито вече получават техните колеги“, пишат в писмото си от асоциацията. 
 
Те смятат, че е трябвало да се проведе дискусия по проблема веднага след обобщаване то на данните за подадени заявления и одобрени ангажименти през 2016 г. 
 
 
„През месец февруари, броени седмици преди старта на новата кампания по очертаване и заявяване на площи за подпомагане, всички земеделски производители вече са направили своите инвестиционни планове, сключили са договори за контрол и сертификация, закупили са семена или са заявили разсад за своите нови биологични насаждения. Лишаването им от възможност за подаване на нови заявления за подпомагане или за разширяване на поетите ангажименти, ще доведе до сериозни сътресения и проблеми в тяхната дейност“, категорични са от БАБ.
 
Те настояват да не бъде спиран приемът за нови заявления поне за площи и животни, които вече са биологични. 
„Това са основно площите на бенефициенти, чиито ангажименти по мярка 214 са приключили през изминалата година и чиято обща стойност е незначителна на фона на общия бюджет на мярката. Това ще бъдат заявления на хора, които вече са доказали устойчивост по отношение на прилагането на биологичното земеделие, направили са немалко инвестиции за преминаване към този начин на производство. Обезсърчаването им и поставянето им в неконкурентноспособност спрямо останалите им колеги, може да доведе до трайни неблагоприятни последици и за тях, и за сектора като цяло“, пишат в писмото си от асоциацията. 
 
 
Те призовават да се търсят възможности да не се спира разширяването на поети ангажименти с до 20 %, което също смятаме, че няма да окаже сериозно влияние върху бюджета на мярката и настояват спешно да бъде изготвен анализ на състоянието на бюджета по мярката и да стане ясно какъв е недостигът на средства дотолкова, че да бъде обезпечено изпълнението на Плана за развитие на биологичното земеделие в България, като в допълнение да бъдат достигнати заложените в него индикатори по отношение на брой оператори. 
 
„След изясняването на този въпрос да се търсят възможности за финансиране чрез пренасочване на средства от други мерки и да се подготви нотификация, която да бъде внесена в Европейската комисия достатъчно навреме, за да обезпечи наличието на средства и приемането на заявления по време на кампанията за подпомагане през следващата календарна година“, допълват от БАБ.
Оттам припомнят, че именно биологичното земеделие е секторът, който води до постигането на най-голям брой цели, които си е поставила ПРСР и ОСП.