Производители на биопродукти обмислят спиране на доставките си за Великобритания, пише изданието Politico, цитирано от investor.bg.
Причината е бюрокрацията, с която е обвързан вносът на тези продукти от трети страни след края на транзитния период и излизането на страната от ЕС.

Сателит и дрон помагат да се разграничат био от конвенционални площи

В дългосрочен план това означава повишение на цените на стоките, както и липсата на голям избор на храни за британците.
Много компании заявяват, че ще изчакат дигитална система за сертифициране на органични продукти, но на този етап все още няма дата за пускане в експлоатация. Досега страната използваше системите на ЕС, чрез които на границата продуктите се определят като "органични".

Министерството по околната среда, храните и селското стопанство във Великобритания има план да изработи система, която реално ще повтаря европейската. Чрез нея дигитално ще може да бъде следено движението на продуктите от фермата до пазара. "Не можем да потвърдим дата за нейното пускане", коментира говорител на институцията пред Politico.

Реално изискванията не са се променили - просто министерството изисква всичко на хартия, става ясно от поясненията.
Ситуацията не обхваща вноса на органични продукти от ЕС, тъй като има договорка за взаимно признаване на издаваните сертификати до края на 2023 година. Но ограниченията за вноса от трети страни е предпоставка за увеличение на цените и ограничен избор, показват анализи на Лондонското училище по икономика, направени още през септември 2020 година.

Един от доставчиците на органични продукти във Великобритания - Shah, се оплаква от голямата бюрокрация около вноса. Компанията доставя продукти на фермери от Кения и Танзания и в момента попълва ръчно по 10 документа за всеки продукт, които след това се проверяват на границата. Досега всичко това се правеше дигитално, посочват от компанията.

От компанията обясняват, че новите изисквания костват между 400 и 500 паунда на доставка. Наети са двама души на пълно работно време, които да попълват заявленията, но заради различни закъснения част от вноса на компанията не е определен като "органичен", отбелязват още оттам.