Биопроизводителите отново са в патова ситуация, тъй като половината от тях нямат писма от ДФЗ за одобрение на площи и не могат да си подадат заявленията за Агроекология по следващата кампания. "Пишем писма всеки ден до всички институции и отново има проблеми", призна пред Фермер.БГ председателят на Българска асоциация "Биопродукти" Веселина Ралчева. 

По отношение на СЕПП стопаните са ги получили, но при националните доплащания все още има казуси. Според браншови организации в земеделието има една част фермери, които нямат задължения към НАП, но не са получили средствата, тъй като не са съобщени от НАП, нито като хора с задължения, нито без задължения.

Веселина Ралчева каза, че също е чула за такива случаи, но няма официална информация. Тя посъветва ако има такива бенефициенти, то възможно най-бързо да отидат в НАП и да проверят какво точно се случва. След запитвания от страна на засегнати земеделски производители, които нямат обяснения защо са без национални доплащания, Фермер.БГ изпрати запитване до НАП и ДФЗ за да провери дали подобен казус е възможен да се случи. Очаквайте подробности.

Междувременно млад фермер от Страхилово се свърза с екипа ни за да съобщи, че след 29.04.2011 г. не е получил националните доплащания, въпреки, че няма санкции за преди кампании, не дължи и данъци, няма застъпвания и т.н.. След повторна проверка в базата на НАП е издаден втори документ за липса на задължения, а днес стопанинът е получил парите си.