В последния ден от месец юни Държавен фонд „Земеделие“ доплати още около 2,5 млн. лв. по мярка 11 „Биологично земеделие“. Въпреки това много биопроизводители отново не получиха очакваните субсидии. 

ДФЗ плати още 2,5 млн. лв. по мярка 11

Пред Агри.БГ Петко Симеонов, член на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) и председател на сдружение "Биологично пчеларство“, заяви, че по процедура още има шанс бенефициентите по биологичната мярка да получат парите си.

"Срокът за изплащания не е изтекъл, защото в момента бенефициентите, които не са си получили плащанията, могат да възразят", уточни браншовикът и описа какво следва:

Всички, които нямат изплатени суми по мярка 11, ще получат официално писмо за отказ по пощата. Вътре ще са описани мотивите за липсващото финансиране. Биопроизводителите имат правото в рамките на 14 дни да обжалват или пред МЗХГ, или пред Административния съд.

Петко Симеонов: „Много е важно бенефициентите, които искат да възразят, да спазят срока от 14 дни от датата на получаване на писмото. В министерството са наясно с тези проблеми, но понеже всеки казус е специфичен, най-добре е да се разглеждат поотделно. Добрата новина е, че министерството има достъп до информационния регистър на БАБХ, който се води сравнително коректно, и може да се проследи към каква дата какво е подадено. При пчеларите и животновъдите основните проблеми идват оттам."

Симеонов назовава като основен проблем грешките в биорегистъра. Сподели, че съществува масово неизплащане на средствата за пчелари и животновъди заради разминаване между Информационния регистър на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и информацията, която Държавен фонд „Земеделие“ чрез ИСАК ползва в този регистър. 

Петко Симеонов: "Успяхме от асоциацията и сертифициращите организации да идентифицираме голяма част от грешките, а министерството да ги коригира и изплати на част от бенефициентите, които не бяха получили субидии при първото плащане. Много голям проблем имаме с животните и пчелите.

При пчелите от миналата година се въведе изискване за идентификационни табели. Голяма част от производителите нямаха възможност да ги въведат поради технически проблеми на БАБХ. Част от колегите са подавали с информационни табели, а друга част - без. 

Информацията, която Фонда ползва като референтна за налични примерно бройки в даден обект, не винаги е реалната в регистъра на БАБХ. Оттам се получават различни казуси - орязана субсидия или цялостно неизплащане. Агенцията имаше проблеми с модула и самото въвеждане до семпември 2019 г. 

Получи се парадоксът, че дори пчеларите, които са успели коректно да си заведат табелите преди датата на кандидатстване, имат проблем.

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

По думите на Симеонов съвсем реалистично е след доказване на междуведомствена грешка, изобщо грешка не от страна на биопроизводителите, те да си получат дължимите суми.

Единственото лошо е, че няма указан срок, в който това ще стане, уточни браншовикът.

"Практиката показва, че Министерството изчаква да се събере по-голям портфейл от жалби, които са удовлетворени, за да се пристъпи към такова общо плащане. Наясно сме и с проблема с липсата на добиви, което води автоматично до неспазване на ангажимента, а не е по вина на земеделските стопани. Опитваме се да обединяваме тези казуси и да ги подаваме към Министерството", каза още Симеонов.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Субсидии: Защо се удържат милиони по директните плащания?

Брюксел: Мярка COVID-19 се изплаща до 30 юни 2021 г.

Овощари губят субсидии заради "късогледство" в СЕУ