Напоследък в публичното пространство непрестанно се атакуват пестицидите и то по всички фронтове, но границата е една - България - Турция. След скандала с граничната лаборатория, държавата се зае с контрола на вносни плодове и зеленчуци на ГКПП "Капитан Андреево". 

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Митничарите започнаха да хващат нелегални препарати за растителна защита (ПРЗ), като последния фрапиращ случай беше за нерегламентиран внос на ПРЗ за 78 300 лв. скрити между матраци. Бяхме свидетели и на други опити за вкарване на нелегални ПРЗ, маскирани като тоалетна хартия и омекотител. Експерти у нас пък продължават да алармират, че транзитът през страната ни залива Европа с вредни храни. Дори стана ясно, че 1/3 от опасните храни в Европа преминават именно през България.

В контекста на това, което се случва на ГКПП "Капитан Андреево", заедно с аграрната политика на Турция да “залива” Европа и България със земеделска продукция, може би е време българските политици да обърнат внимание на националната аграрна политика. И по-скоро към производството на всякакъв вид биологична земеделска продукция, която да задоволя както пазара ни, така и да се насочи към детските заведения, училища и болници.

Франция вече провежда подобна кампания за насърчаване на биохраните, които да достигнат до 20% в публичните заведения за обществено хранене.

И още - кога ще се случи това е един от водещите въпроси, който се задава на всички кандидати за депутати в предстоящите парламентарни избори. Браншът настоява за отговори. Слоганът на кампанията е “Омръзна ни да чакаме!”. 

И на нас ни омръзна да чакаме! Това написа в социалните мрежи Стоилко Апостолов, управител на фондация “Биоселена”.

“На нас ни отказаха да включат биоземеделието в Националния план за възстановяване и устойчивост. Тогавашният премиер Стефан Янев кимаше утвърдително с глава на нашите предложения. Вицепремиерът Пеканов пък каза, че идеята е много добра, но не последва нищо. Сегашната земеделска власт проведе тристранна среща с министерствата на здравеопазването и на образованието преди няколко месеца. Тогава ни казаха, че има надежда, но и на нас ни омръзна да чакаме!”, заключва Апостолов.

Ще си свърши ли работата Антикорупционната комисия и ще спечелим ли битката с пестицидите, влизащи у нас под формата на ПРЗ или на плодове и зеленчуци, очакваме да разберем.