Нашите искания са за пълна промяна в политиката на Министерството на земеделието по отношение на биологичното земеделие. И отговорните, които ни разиграват вече шест месеца, за да се стигне до тази безпрецедентна ситуация на криза и война за сектора, да понесат отговорност, каза биопроизводителят Веселина Ралчева за Фермер.БГ.
 
 
До протеста вчера под мотото „Искаме контрол, а не произвол" се стигна след няколко одитни доклада с негативни констатации, че у нас се източват средства за биоземеделие.
„Това са неща, които ние многократно сме казвали, но трябваше да дойдат от Европа, за да може някой да обърне внимание. Вместо да се вземат мерки в тази насока, се направи една наредба, изключително рестриктивна, несъответстваща на никакви европейски практики, която насочи своите наказания към реалните производители“, обясни Ралчева.
 
По думите й вече шест месеца биопроизводителите убеждават министерството да промени Наредба 5
„Организирахме кръгли маси, доведохме експерти от чужбина. И какво получихме в замяна? Три скандала, единият от които беше с контролиращите лица. Двете изменения, които вече са публикувани, са по наше желание, посочено още през декември и януари. След което искахме да седнем и да променим цялата наредба“, твърди биопроизводителят.
 
Ралчева сравнява България и Белгия и в кои случаи се отнема сертификата на един биологичен производител.
„В България има 59 нарушения, срещу които стои само една санкция – отнемане на сертификат. В белгийската наредба има само пет такива. Тук целият сектор е поставен в шах, който всеки момент може да стане мат по желанието на един или друг чиновник, който направи проверка“, жалва се Ралчева. 
 
 
Друго искане на протестиращите стопани е свързано с евросубсидиите, които да се изплащат навреме, а не последни. 
„В момента биопроизводителите единствено са получили наполовина обвързаната си подкрепа за плодове и зеленчуци. Искаме да не ни бъдат съкращавани другите плащания. Искаме да се спре източването на субсидии към ферми и фирми, които не произвеждат биологична продукция. Искаме справедливост, прозрачност, контрол и правила, по които да работим всички, а не чиновнически произвол,“ категорична е Ралчева.
 
По думите й много стопани са засегнати от изискването да плащат сами проби за анализи, за да преминат периода на преход.
„Това са хората, които станаха биопроизводители през последните две години, когато вече субсидии нямаше. Сега искат ние да платим 800 проби, като всяка е по 300 лв. Смятайте колко излишни пари ще тръгнат към лабораториите и каква финансова тежест ще сполети тези производители. И кои от тях ще могат да издържат на това“, опасява се Ралчева.