Толкова са завишени изискванията към нас. Ние не живеем в стерилна атмосфера. Този месец започнаха теренни проверки, някои мои колеги вече изгърмяха, каза биопроизводителката Ели Илиева за Фермер.БГ.
 
Приемането на новата Наредба 5 за биологично производство през миналата година повдигна редица въпроси. Те са предмет на разговор на поредица от срещи, като тази от миналата седмица в Аграрния университет в Пловдив. По думите на Илиева са се събрали над 80 човека – не само биопроизводители, а и представители на институти и неправителствени организации. 
 
„Всеки от тях даде някакъв вариант на решение, за да се поправи наредбата, да не е толкова рестриктивна, да имаш право да се защитиш. Чакаме в най-скоро време да има частична промяна. После щели да направят по-голяма, но до тогава маса хора ще фалират,“ убедена е дамата от Врачанско.
 
Едно от нейните притеснения е свързано с изискването да се взема проба от всяка култура в едно биостопанство. По думите й това е непосилно за един малък производител, който има 15 сертифицирани дка, на които отглежда 15 вида зеленчуци, например. Всяка проба е по 300 лв., уточнява тя. 
 
Илиева цитира питане на един свой колега какво се прави в случаите, когато има отровни билки. Те се плевят и не се пръскат с химия, но има опасност да дадат онова вещество, което е в забранените списъци. Освен че ще бъдем наказани, няма да можем да си повторим изследването и да докажем, че такова нещо не съществува, опасява се биопроизводителката.
 
Тя дава и друг пример. Вятърът може да повее някакъв полен, който е наситен с вредни вещества. А разпадът на някои тежки метали отнема 50–100 години. Няма как да нямам никакво замърсяване в почвата, жалва се Илиева. 
 
„Българска асоциация Биопродукти, в която членувам, съществува вече 9 години. Това, което беше тогава, отново се върна. В точка нула сме. Инструментите са в ръцете а държавата. Но не е ясно дали тя ще има желание“, песимист е биостопанката.