Слънчогледово масло от високоолеинов слънчоглед разработва производителят на биологична продукция от град Генерал Тошево Милена Минчева. От 8 години заедно със семейството си тя се е насочила към отглеждането на чисти и опазени от химическо третиране култури.

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

В момента в сертифицираното биостопанство се отглеждат пшеница, царевица, слънчоглед и фасул. Всички култури са български сортове и хибриди, селектирани за биологично отглеждане. „На този етап при пшеницата нямаме проблеми нито със сушата, нито с болестите , трето с преторяването. Това е български сорт, подготвен за всички екстремни условия на нашата земя. Носи гените на българското пшенично зърно, така че е подходящ и за хората, и за почвата“, разказва Милена. 

От всички култури семейството приготвя различни видове сертифицирани брашна и грис. Най-новият продукт е слънчогледово масло от високоолеинов слънчоглед, получено чрез студено пресоване.

„Това не е шарлан, тъй като той се прави от конвенционален слънчоглед. Държа да отбележа, че нашият продукт е биологичен и добит от високоолеинов хибрид слънчоглед. Това са двете големи разлики между шарлана и нашето масло. Вкусът и ароматът са невероятни“, категорична е био производителката.

Тя споделя, че имат спънки в производството на слънчогледово масло, свързани с нормативната уредба.

„Искаме да има възможност малки производители като нас, с малки обеми, да произвеждаме малки количества и да ги продаваме свободно. Естествено, че трябва да сме съобразени с условията на БАБХ, но ние не правим промишлено серийно производство. Искаме бюрокрацията да не е толкова тежка. В момента обаче топката е прехвърлена на следващото правителство, което ще изберем. В случая се изискват законови промени, за да бъде облекчена Наредбата за по-малките производители“, посочва проблемите Милена. 

Малкото стопанство настоява нормативната уредба да позволи производството на определено количество биологично чист продукт, който да стига пряко до потребителите. Милена Минчева констатира, че вече е променена хранителната култура на българина и все по-често се търсят чистите качествени български продукти.