Независимо от лошите климатични явления, които се случиха през годината, и тежките условия за всички земеделски стопани, някои от тях получиха прилични добиви както от зърнено-житните култури, така и от грозде и плодове. 

Известна в средите на биопроизводителите като председател на Българската асоциация Биопродукти, Албена Симеонова е и седмо поколение лозар, който стопанисва няколкостотин декара лозя в никополското село Любеново, където през тази година реколтата се оказа добра. 

Имам различни сортове грозде в стопанството. Някои от тях пострадаха от лошата градушка в началото на годината, като “Шардоне”, но насажденията от “Совиньон блан”, “Мускат”, “Каберне совиньон” и “Сторгозия” се представиха като добиви доста добре. 60 дни прибирахме реколтата, предадохме гроздето в избата и се получи едно добро биологично вино”, разказа Симеонова пред Агри.БГ. 


Гроздето, което тази година на места в страната буквално се превърна в стафиди още на лозите, в стопанството на Симеонова е дало доста прилични количества за биологично производство.

 “Има сортове, от които прибрахме по 400 кг от декар, от други стигнахме до 600 кг. За биологично производство това е невероятно, особено при факта, че използваме само син камък и сяра”, допълни още Албена Симеонова.


Предизвикателството на биологичното вино обаче се оказва не самото производство, а реализацията. 

Голям проблем е пазарът, но се надяваме да получим по-добра цена. Опитваме се да влезем в големите търговски вериги, някои от тях обръщат внимание на биологичните продукти. Надяваме се да стигнем и дотам”, оптимист е председателят на БАБ. 

И макар енолози да обясняват, че червеното вино не е много търсено и пазарът се радва повече на белите вина и розето, Албена Симеонова отбелязва, че в студеното време именно чашата червено вино е най-пивка.