Над 400 биопроизводители могат да загубят сертификатите си за биологично производство и статута си на биологични производители, както и да връщат получени субсидии за години назад заради изтекла акредитация на две от 13-те сертифициращи организации – Био Еллас и А Серт. Това съобщи пред Фермер.БГ Албена Симеонова от Българска асоциация Биопродукти. 
 
Засегнати са 412 производители или около 10% от всички биопроизводители, които в страната са 4000. 

Проблемът е поставен от Асоциация Биопродукти пред Земеделското министерство и биопроизводителите разчитат, че ще има решение на казуса. 

 
„Вярно е, че грешката е на Био Елаас и А Серт. Те са виновни, че не са уведомили операторите си, но може с помощта на Министерството на земеделието да се реши този въпрос. Това, което МЗХ вече предприе е с отдел Биологично производство да изготви насоки – едно писмо за сертифициращите организации, тоест новите организации, които ще сключат договор със съответния оператор (биопроизводител), че трябва да отидат да направят проверка на място и да удостоверят с писмено становище, че съответният оператор или ЗП е все още биологичен, така че той няма да изгуби сертификата си. Това е абсолютно по добра воля на МЗХ, оценяваме го, но трябва да се случи максимално бързо“, обясни Албена Симеонова. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!