Да се отстранят всички консултантски организации от Тематичните работни групи (ТРГ) и Комитета по наблюдение, касаещи Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). За това настоява Националната биоасоциация (НБА) в свое писмо до ресорния министър, научи Агри.БГ.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

“Няколкократно представители на т.нар „консултанти” репликираха срещу експерти на Министерство на земеделието (МЗм), като настояваха да не вписваме в Стратегическия план таван по проектните предложения по инвестиционните мерки. От друга страна, друг представител на „консултантите”, който се представи „като част от браншова организация", възрази срещу намерението за удължаване на срока по приема по мярка 4.2 „Инвестиции в преработката/маркетинга на селскостопански продукти". В изказването си той спомена, че е запознат с писма, изпратени до МЗм от две браншови организации”, обясняват в писмото си от НБА.

Вижте цялото писмо ТУК

Според биоасоциацията това е доста притеснително по ред причини.

“Фактът, че е налице запознаване със становищата и позициите на браншови организации, които работят в публична полза до частни организации извън структурата на МЗм, е категоричен знак за няколко неща - топла връзка между консултанти и дирекция “Развитие на селските райони”, но също така е и налице търговия с влияние от страна на чиновници в МЗм и консултантски организации, като се представя предимство на едни пред други. И още - налице е обвързаност между длъжностни лица от системата на МЗм, които предоставят и изнасят служебна информация, включително лични данни на трети лица в частен интерес. А това подлага на риск цялата наша дейност, както и членовете ни - под риск от изнудване и корупция”, обясняват браншовите представители.

Именно заради всички тези причини от Асоциацията настояват за няколко неща. На първо място незабавна вътрешна проверка на дирекция “Развитие на селските райони” за лицата, които изнасят вътрешна информация на консултанти, като същите да бъдат отстранени от администрацията на ведомството. Както и със заповед на министъра да се забрани достъпът на всякакви консултантски организации до заседанията на ТРГ и Комитета по наблюдение.

От друга страна, НБА настоява в Стратегическия план на страната ни да се впишат тавани по индивидуалните проектни предложения в размер на 600-700 хил. евро.

“Искаме да се увеличи интензитетът на проектните предложения за секторите “Плодове и зеленчуци” и “Животновъдство” с 20%, както и признатите разходи по проектните предложения по ПРСР да не бъдат процент от стойността на проекта, а с максимална стойност до 5 000 лв.”, пише още в писмото.

За финал НБА призовава да се удължи срокът за прием по подмярка 4.2 до 31 май 2022 г., каквото е и предложението на земеделското ведомство.