Темата на традиционния Фермерски фестивал тази седмица в столицата е „Нейно величество Био Тиквичката“, съобщиха организаторите на пазара, който се провежда всяка сряда пред Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
 
„Щом я опитате дори сурова, ще разберете защо й обръщаме такова внимание: вкусът й е страхотен“, допълниха организаторите.
По време на специална демонстрация от 12 часа посетителите ще могат да вкусят интересна рецепта: спагети от био тиквички с био подправки като копър и чесън, производство на семейна био ферма.
 
Стопанството произвежда биологични зеленчуци, подправки, плодове и орехи. „Стремим се да осигурим максимално богат асортимент, който да предложим на нашите клиенти“, разказва собственикът Стоян Симеонов.
 
„Семената, които ползваме, са продукт на десетки години естествена селекция от натурални български сортове. Това, което произвеждаме и искаме да ви предложим са зеленчуци с изключително високо качество“, допълни той.
 
 
Друга ферма ще представи своя специалитет - био тиквички с биволско кисело мляко. Традиционно на Фестивала се провеждат демонстрации и дегустации на фермерски храни и рецепти.
 
Фестивалът се провежда от 10:30  до 18:30 часа. Всяка сряда пред МЗХГ се предлагат разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и  сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя.
 
Проектът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ в партньорство с Район „Красно село“ и Сдружение  „За Земята“ , както и с финансовата подкрепа на Програма Европа – 2018 на Столична община.
 
Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите № 3 и № 26 на МЗХГ или по Закона за храните. Много от тях работят в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина, като се ползват от подкрепа по проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.